Energetika.ba
Zaštita okoliša

Iz WWF-a upozoravaju na važnost očuvanja parkova i zaštićenih područja

Autor: Energetika.ba
Iz WWF-a upozoravaju na važnost očuvanja parkova i zaštićenih područja

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, u povodu Europskog dana parkova koji se obilježava danas, poziva sve ljude da se povežu s prirodom te uvide važnost zaštićenih područja i biološke raznolikosti.

"Zaštićena područja su bitna za očuvanje prirode, običaja i tradicija, kao i stanovništva koje tamo živi. U parkovima najbolje možemo vidjeti kako funkcionira suživot čovjeka i prirode na održiv način, što je potkrijepljeno našim istraživanjem o dobrobitima parkova u kojem je sudjelovalo 1300 stanovnika iz 58 zaštićenih područja u regiji", istaknula je Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije.

Na stranici 'prirodazaljude.org' nalaze se različite priče iz parkova u regiji u kojima je naglašena sinergija ljudi i prirode. Tu su primjeri edukativnog sadržaja poput ambasadora risa u Albaniji, kampova za mlade u parku Germia na Kosovu ili WWF-ove akademije za prirodu u Srbiji, kao i oni o uspješnoj građanskoj inicijativi protiv izgradnje hidroelektrana u Nacionalnom parku (NP) Sutjeska ili osnivanja turističkog klastera u NP Una u Bosni i Hercegovini.

"U Bosni i Hercegovini odličan primjer povezanosti kulturnog nasljeđa i prirode nalazimo u Livanjskom polju, gdje je tradicionalna poljoprivreda, tj. uzgoj ovaca i goveda, kao i proizvodnja livanjskog sira od njihova mlijeka, oduvijek podupirala održivost neizmjerno vrijednih prirodnih staništa. Kvaliteta sira ovisi od intenzivne ispaše koja je pomogla i da se održe prirodni ekosustavi", pojasnila je Ivanić.

Energetika.ba / FENA