Energetika.ba
Poziv za preduzeća i pojedince

Javni poziv za poticaj pri kupovini električnih vozila

Autor: Energetika.ba
Javni poziv za poticaj pri kupovini električnih vozila
Ilustracija / pexels

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je javni poziv za odabir korisnika grant sredstava, tačnije za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima, te pojedincima pri kupovini električnih automobila, javlja Akta.ba.

Cilj ovog javnog poziva je poticaj kupovine novih automobila, registrovanih u Federaciji BiH, za period 01.01.2024.-30.11. 2024. godine koji imaju isključivo električni pogon i koriste dva izvora energije - električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem (plug-in -hybrid).

Pod novim automobilom, smatra se putničko vozilo koje nije bilo u upotrebi i nikada nigdje nije bilo registrovano , odnosno vozilo kojem prva registracija nakon proizvodnje nije izvršena prije 01.01.2024. godine.

Automobili za koje se dodjeljuju subvencije su putnička vozila sa najviše 9 mjesta za sjedenje, uključujući i sjedište vozača - putnička vozila kategorije M1.

Kako je bilo i najavljeno, poticaj pri kupovini električnih automobila mogu dobiti oni koji zadovolje tehničke uslove za prihvatljiva vozila:

Električna vozila sa emisijom CO2 0 g/km

Hibridna električna "plug-in" vozila sa emisijom CO2 manje od 50 g/km

Visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski poticaj je 10.000 KM za električna vozila i 7.000 KM za hibridna električna "plug-in" vozila.

Ukoliko je korisnik u 2023. godini ostvario pravo na subvenciju po istom programu, može ostvariti pravo na subvenciju i ove godine, samo ukoliko podnese zahtjev za dodjelu subvencije za električno vozilo/vozila.

Za ovu vrstu poticaja obezbijeđen je isnos od 500.000,00 KM za preduzeća i 500.000,00 KM za pojedince odnosno fizička lica, piše Akta.ba.

Podsjetimo, odluka Vlade FBiH da ove godine ne finansira kupovinu običnih hibridnih vozila iznenadila je mnoge.

Iz ministarstva su Akta.ba kazali da je odluka donesena jer su se zbog nedostatka dovoljno sredstava, morali opredijeliti da subvencioniraju automobile koji najmanje zagađuju životnu okolinu i koji će najviše doprinijeti smanjenju izvora zagađenja zraka.

Sa stanovništva uticaja na životnu okolinu to su plug-in hibridi sa gotovo blizu nulte emisije CO2.

S obzirom da su mnogi proizvođači automobila najavili 2030. godinu kao trenutak od kojeg će prodavati samo električna vozila, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, tačnije Sektor industrije se od 2022. godine, između ostalog fokusirao i na dodjelu subvencija odnosno finansijskih sredstava pojedincima, za kupovinu novih automobila, koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili).

Realizacijom ovoga programa Bosna i Hercegovina se uključuje u borbu za očuvanje, održivo korištenje i zaštitu životne sredine, energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Povećanjem broja vozila na električni pogon utiče se na smanjenje ovisnosti uvoza nafte i naftnih derivata potrebnih u sektoru transporta i vrši se direktni uticaj na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i smanjenja izvora zagađenja vazduha odnosno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u cestovnom saobraćaju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Cilj subvencija je neposredno podsticanje kupovine ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine.