Energetika.ba
Zaštita okoliša

Je li Eko toplana u Banjaluci zaista ekološka?

Autor: Energetika.ba
Je li Eko toplana u Banjaluci zaista ekološka?

Otvaranjem Eko toplane u Banjaluci koja za energent koristi biomasu, odnosno sječku - tj. otpad od prerađenog drveta, svi su očekivali pozitivne ishode. No, već na početku grejne sezone, N1 otkriva, Banjalučane će pored otpada grijati i celulozno, ali i drvo pogodno za obradu.

Osamdeset hiljada metara kubnih ogrevnog drveta potrebno je, na godišnjem nivou, da bi Eko toplana u Banjaluci funkcionisala.

Prvobitno je planirano da toplana koristi sječku, ali zbog nedostatka tog energenta na tržištu, iz toplane navode da su za potrebe ove grejne sezone, dodatno obezbjedili drvni otpad i ogrevno drvo.

"Što se tiče drveta koje je lagerovano na našem logističkom centru, radi se o ogrevnom drvetu koje je namijenjeno i isključivo se koristi kao energent za grijanje", navodi se u dopisu Eko toplane Banjaluka.

Ovi trupci nisu drvni otpad već posječena šuma tvrdi PDP-ov odbornik u Skupštini grada Draško Stanivuković.

"Onu količinu drveta, balvana, nepregledne kolone posjeći i sve to naložiti za jednu godinu za mene to ne može nikako biti ekološki", kaže Stanivuković.

Ovakvu reakciju zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić naziva ili zlonamjernom ili elementarnim neznanjem.

"To je takozvano tehničko drvo i ono po klasifikaciji u Šumama RS je tako klasifikovano kao tehničko drvo i nigdje u svijetu se ono ne može iskoristiti da od njega pravite iskoristiv građevinski materijal", tvrdi Amidžić.

Između političkih prepucavanja su struka i pravilnici koji pokazuju da pored otpadnog ovdje ima i iskoristivog drveta.

Zaista su tu i grane i grančice za koje se golim okom vidi da je u pitanju otpadno drvo. Međutim, tu su i balvani koji su obilježeni crvenim pločicama što znači da je u pitanju drvo treće klase pogodno za preradu, ali ima i trupaca obilježenih sivim pločica što ukazuje da je to celulozno drvo koje je na tržištu skuplje od ogrevnog.

Po kojoj cijeni je drvo kupljeno i da li su sve evidentno različite vrste drveta prodate pod istom kategorijom, nismo dobili odgovor.

Nema ni objašnjenja prodavca Šumskog gazdinstva Banjaluka da li je slučajno ili namjerno napravljen propust na pločicama pa je, suprotno pravilima, izostavljen podatak o klasi drveta.

Energetika.ba / N1