Energetika.ba
Zaštita okoliša

Jerlagić odgovorio Đokiću: Institucije BiH su nadležne za međunarodne rijeke!

Autor: Energetika.ba
Jerlagić odgovorio Đokiću: Institucije BiH su nadležne za međunarodne rijeke!

Komentarišući zahtjeve četiri pogranične općine BiH u vezi sa odštetnim zahtjevom prema Republici Srbiji, ministar energetike entiteta Republika Srpska Petar Đokić je rekao ''da je Republika Srpska važniji partner nego bilo koja institucija BiH, zato što po njegovom mišljenju na nivou BiH ne postoji ni jedna institucija koja je nadležna za oblast energetike, a ovo su energetska pitanja.''

Gospodine Đokić, podsjećam Vas da je rijeka Drina međunarodna rijeka i da velikim dijelom svoga toka upravo rijeka Drina čini granicu između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Takođe želim Vas podsjetiti da je Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine nadležna za rješavanje pitanja na međunarodnim rijekama i da je tok rijeke Drine na području općina koja su potopljena sa HE Bajna Bašta i HE Zvornik dio nadležnosti Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine.

Pozdravljam nastojanja predstavnika Republike Srbije da o ovim otvorenim pitanjima sagovornike traže u institucijama Bosne i Hercegovine, a ne u institucijama entiteta.

I na kraju da zaključim, entiteti nemaju nikakve nadležnosti nad međunarodnim rijekama. To je isključiva nadležnost institucija države Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju Amera Jerlagića.

Energetika.ba