Energetika.ba
Zaštita okoliša

Kampanja 'Šuma je više od drveća' u Sarajevu

Autor: Energetika.ba
Kampanja 'Šuma je više od drveća' u Sarajevu

Inicijativa za šumarstvo i okoliš (Forestry and Environmental Action - fea) započinje kampanju „Šuma je više od drveća!" koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma.

Službeni početak kampanje bit će obilježen postavljanjem urbane konstrukcije danas u Sarajevu na platou ispred SCC-a gdje će građani biti informirani o mogućnostima održive upotrebe različitih proizvoda iz bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma.

Urbana konstrukcija će biti izložena do 14. septembra. Ona se sastoji od vertikalne bašte s biljkama pročišćivačima zraka, plantažera i sistema za odlaganje/vezivanje bicikala. Radi se o modularnoj, urbanoj postavci promjenjivog oblika, koju je za te potrebe dizajnirao dvojac mladih arhitekata iz Sarajeva, Kenan Muslić i Emina Čičkušić, te oplemenio adekvatnim biljnim materijalom Mehmed Mešanović. Sama konstrukcija izrađena je od drveta iz privatnih šuma Srednjobosanskog kantona (pilot područja Programa) uz pomoć partnera i članova Asocijacije privatnih šumoposjednika Srednjobosanskog kantona (osnovane kroz Program).

Kampanja se fokusira na upoznavanje javnosti s mogućnostima uživanja u općekorisnim funkcijama šuma i održivog korištenja bogatog asortimana (drvnih i nedrvnih) proizvoda iz šume.

Provodi se u okviru faze II Programa "Jačanje zajednica kroz demokratsko upravljanje prirodnim resursima" kojeg provodi regionalna nevladina mreža fea zajedno sa Danskom savjetodavnom službom (Danish Forestry Extension- DFE) i drugim partnerskim organizacijama. Program finansira Vlada Kraljevine Danske kroz Fond za jačanje civilnog društva - CISU.

Organizacija fea je članica tri međunarodne organizacije: UNCCD CSO NETWORK, GEF-CSO NETWORK i UN Global Compact.

Energetika.ba / FENA