Energetika.ba
Zaštita okoliša

Kanton Sarajevo donijet će strategiju za ograničenje korištenja uglja

Autor: Energetika.ba
Kanton Sarajevo donijet će strategiju za ograničenje korištenja uglja

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Prijedlog sporazuma o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kantona Sarajevo-Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Svrha je izrada Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo za period 2021 – 2031. godina, jedne od aktivnosti u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Ovlašten je resorni ministar Faruk Kapidžić da potpiše taj sporazum sa UNDP-om, kao implementatorom projekta.

Procjena je da će izrada studije koštati oko 400.000 KM, koje će osigurati Ambasada Švedske i resorno ministarstvo u iznosima od po 200.000 KM.

Izrada Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva podrazumijeva, između ostalog, analizu trenutnog stanja, odnosno popis svih izvora emisija čvrstih goriva, uključujući i kućna ložišta (oko 100.000 objekata).

Bit će urađena i analiza dostupnih goriva i peći, njihov uticaj na kvalitet zraka, prijedlog za uspostavu sistema certificiranja peći i kontrole vrste i kvaliteta čvrstih goriva, kao i pregled mogućih mjera za smanjenje emisija.

Na osnovu prikupljenih podataka Strategija će dati i liste prioritetnih zona i naselja koja imaju najveći uticaj na kvalitet zraka te odgovor gdje usmjeriti sredstva za sanaciju i unapređenje sistema grijanja individualnih objekata i njihovu energijsku efikasnost.

Strategijom će se utvrditi i potrebna sredstva za prelazak korisnika na ekološki prihvatljivije energente, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

( FENA)