Energetika.ba
Zaštita okoliša

Kerry: SAD i Kina osigurat će napredak u klimatskim pregovorima COP28

Autor: Energetika.ba
Kerry: SAD i Kina osigurat će napredak u klimatskim pregovorima COP28

Sjedinjene Države i Kina postigle su "sporazume o razumijevanju" u klimatskim pitanjima koji će pomoći da se osigura napredak u pregovorima COP28 koji počinju krajem ovog mjeseca u Dubaiju, izjavio je u petak američki izaslanik za klimu John Kerry.

Kerry se ove sedmice sastao s kineskim kolegom Xie Zhenhuom u Sunnylandsu u Kaliforniji tokom četiri dana razgovora koje je opisao kao teške i ozbiljne.

- Imali smo nekoliko trenutaka u kojima, i kao u bilo kojim pregovorima, mislite da je sve u rasulu - kazao je Kerry na Bloombergovom forumu nove ekonomije u Singapuru.

- Došli smo do nekih vrlo čvrstih sporazuma o razumijevanju koji će pomoći zajedničkoj praksi i također će nas oboje staviti na mjesto gdje možemo pomoći svijetu fokusirajući se na više obnovljivih izvora energije i druge vrste pitanja - rekao je.

Zajednička osnova između dvije vodeće svjetske ekonomije i najvećih emitera stakleničkih plinova smatra se ključnim dijelom svakog konsenzusa na COP28, za koji se očekuje da će se fokusirati na pitanja poput klimatskog finansiranja i ambicioznijih ciljeva energetske tranzicije.

Kerry je rekao da će detalji sporazuma između njih dvojice uskoro biti objavljeni.

- Jedan važan sporazum postignut o klimatskim gubicima i šteti omogućio bi svakoj zemlji da doprinese fondu za podršku regijama koje su najosjetljivije na klimatske utjecaje - rekao je Kerry.

Veliki dio fokusa na Kinu na COP28 bit će na njenom tekućem programu izgradnje više elektrana na ugalj i nespremnosti Pekinga da se posveti konkretnom cilju smanjenja upotrebe fosilnih goriva jer pokušava da garantuje energetsku sigurnost i ekonomski rast, prenosi Reuters.

(Energetika.ba / FENA)