Energetika.ba
Zaštita okoliša

Količina plastičnog otpada u okeanima bi se mogla utrostručiti za deset godina

Autor: Energetika.ba
Količina plastičnog otpada u okeanima bi se mogla utrostručiti za deset godina

Količina plastičnog otpada u okeanima bi se mogla utrostručiti za deset godina ukoliko se ne poduzmu mjere za smanjenje zagađenja.

Plastika je samo jedan od problema u svjetskim morima, a uz to raste i nivo mora, okeani se zagrijavaju, a povećava se i zagađenje. U britanskom izvještaju se navodi da će se količina plastičnog otpada utrostručiti do 2025. godine na 150 miliona tona. Također, ističe se da se mora zagađuju na nekoliko načina uključujući pesticide i đubriva s farmi, industrijske toksine i farmaceutske proizvode.

Mikroplastika zagađuje hranu koju jedemo i zrak koji udišemo, a riblji fileti nekoliko britanskih prodavnica su sadržavali zabrinjavajući nivo malih čestica.

Britancima je okean veoma važan za ekonomiju jer se 95 posto trgovine obavlja vodenim putem, a čak i internet omogućavaju podvodni kablovi.

Plastični otpad na obalama može povećati rizik od razvoja opasnih baketerija u vodi kao što je E. coli.

U izvještaju se navodi da se zagađenje plastičnim otpadom može zaustaviti razvojem novih biorazgradivih materijala i podizanjem svijesti javnosti pomoću kampanja.

Trenutno je problem u tome što ljudi ne vide sav otpad koji se nalazi ispod površine okeana i sav horor koji se događa. Okeani su važni i zbog njihovog potencijala koji se odnosi na nove lijekove, minerale i energiju.

Energetika.ba / Klix.ba