Energetika.ba
Zaštita okoliša

Koncert za rijeke Balkana 29. septembra u Sarajevu

Autor: Energetika.ba
Koncert za rijeke Balkana 29. septembra u Sarajevu

Mnogobrojne organizacije predvođene nevladinim organizacijama RiverWatsch, EuroNatur priključile su se kampanji “Sačuvajmo plavo srce Evrope“, s ciljem da se zaustavi izgradnja hidroelektrana i sačuvaju najvrijednije rijeke Balkana kao jedinstveno evropsko nasljeđe.

- Zemlje Balkana imaju nešto, čega više nema u ostatku Evrope, a to su upravo živopisne rijeke. Ovdje kuca plavo srce Evrope. Ali, ukoliko ne budemo obraćali pažnju, sve bi to moglo biti uništeno zbog profita, korupcije i ignorancije. Rijeke ne nose samo vodu, životinje i biljke, nego i osjećaje – izjavio je direktor organizacije RiverWatch Ulrich Eichelmann.

Muzičke zvijezde regiona će u sklopu navedene kampanje sudjelovati na koncertu za rijeke Balkana, u subotu , 29. septembra na Trgu ispred BBI Centra u Sarajevu.

Na Balkanu još postoje najljepše rijeke Evrope, prirodno blago koje je akutno ugroženo. Između Slovenije i Grčke u planu je 3.000 novih hirdroelektrana, koje se grade i planiraju bez obzira na ljude, prirodu ili čak i bez obzira na zakone. Rijeke poput Neretve, Drine, Save, Morače, Vjose, Une i mnoge druge ugrožene su hidroelektranama, bezobzirno se uništavaju i u samim zaštićenim područjima, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu, koji je jedan od organizatora koncerta.

U slučaju kiše koncert će biti održan u Domu mladih Skenderija.

Energetika.ba / FENA