Energetika.ba
Zaštita okoliša

Kvalitet zraka u Beču najbolji u posljednjih 50 godina

Autor: Energetika.ba
Kvalitet zraka u Beču najbolji u posljednjih 50 godina
Grad Beč se, već osmi put zaredom, pridržava ograničenja Evropske unije kad je u pitanju dozvoljena količina štetnih čestica u zraku.

- Mjere Grada Beča protiv štetnih čestica su djelotvorne. Ove godine imamo najniže zagađenje česticama od početka mjerenja. Naši napori u borbi protiv štetnih čestica su se isplatili, bečki zrak nikad nije bio bolji - naglašava članica gradske vlade za okoliš Ulli Sima.

Pozitivan bilans rezultat je brojnih mjera gradske uprave za poboljšanje kvaliteta zraka poput forsiranja javnog prijevoza, termičke sanacije zgrada, ekološkog gradilišta, pojačanog korištenja daljinskog grijanja ili efikasne zimske službe.

U okviru toga Magistratski odjel Grada Beča za upravljanje otpadom, čišćenje ulica i vozni park (MA 48) već godinama zimi, umjesto pijeska za posipanje, koristi modernu tehnologiju mokre soli.

- U Beču su gornje izmjerene vrijednosti prašine prepolovljene u odnosu na 2003. godinu, niže su od granične vrijednosti od 40 µg/m3. U proteklih osam godina glavni grad Austrije bio je ispod granica za EU koja podrazumijeva da se dnevna koncentracija od 50 mikrograma prašine smije prekoračiti maksimalno 35 dana godišnje. Povišene vrijednosti u 2019. godini izmjerene su samo tokom 8 dana. Glavni uzroci štetnih čestica u zraku su saobraćaj, građevinski radovi i privatno grijanje domaćinstava - saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Energetika.ba / FENA