Energetika.ba
Zaštita okoliša

Lideri država amazonske prašume okupili se u Brazilu zbog dogovora o sprečavanju deforestacije

Autor: Energetika.ba
Lideri država amazonske prašume okupili se u Brazilu zbog dogovora o sprečavanju deforestacije

Lideri osam zemalja amazonske prašume okupljaju se danas prvi put u 14 godina, s namjerom da postignu sveobuhvatni dogovor o pitanjima u rasponu od borbe protiv krčenja šuma do finansiranja održivog razvoja, javlja AP.

Samit članica Organizacije ugovora o saradnji Amazona (ACTO) u brazilskom gradu Belemu mogao bi rezultirati regionalnim paktom o zaustavljanju deforestacije do 2030. godine, okončanju ilegalnog iskopavanja zlata i saradnji u prekograničnom nadzoru ekološkog kriminala.

Očekuje se da će lideri objaviti konačni sporazum, poznat kao Belemska deklaracija, u utorak kasno poslijepodne po lokalnom vremenu.

Na sastanku će učestvovati predsjednici Bolivije, Brazila, Kolumbije, Gvajane i Perua, dok će Venezuela, Ekvador i Surinam poslati druge predstavnike.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro, za kojeg se ranije očekivalo da će prisustvovati, objavio je jučer da otkazuje svoj program na savjet ljekara zbog infekcije uha.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva obećao je prošle godine u predizbornoj kampanji sazvati samit kao dio svojih nastojanja da povrati liderstvo Brazila u zaštiti okoliša nakon što je krčenje šuma naglo poraslo pod njegovim prethodnikom, bivšim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Izvor iz brazilske vlade, koji nije bio ovlašten razgovarati s medijima, rekao je da će Belemska deklaracija vjerojatno uključivati mehanizme finansiranja održivog razvoja te odredbe za uključivanje domorodačkih vođa u kreiranje politika i zajedničke strategije za rješavanje problema deforestacije.

Postizanje sporazuma o zaustavljanju krčenja šuma do 2030. godine, vjerovatno će ovisiti o Boliviji, gdje se uništenje šuma nedavno pojačalo zbog požara i brzog širenja poljoprivrede.

Sporazum će također vjerovatno naznačiti kanale za razmjenu tehnologije kao i za povezivanje općinskih vlasti na razmjeni najboljih praksi, rekao je izvor.

Izvršni direktor ACTO-a Carlos Lazary rekao je da bi konačni sporazum mogao uključivati brazilske planove za uspostavu regionalnog centra u Manausu, gdje zemlje Amazona mogu koordinirati policijske operacije.

Konačni sporazum vjerovatno će predstavljati vid protesta protiv onoga što regija vidi kao nepoštene trgovinske prepreke koje se provode uime zaštite okoliša, objavio je CNN Brazil, pozivajući se na nacrt deklaracije.

Evropska unija nedavno je donijela zakon kojim se kompanijama zabranjuje uvoz govedine, soje, kakaovca i drugih proizvoda povezanih s krčenjem šuma.

Sutra će se lideri zemalja Amazona sastati s liderima Republike Kongo, Demokratske Republike Kongo i Indonezije, želeći izdati zajedničku izjavu triju najvećih svjetskih prašumskih bazena.

Norveška i Njemačka, koje su finansirale očuvanje Amazona, te Francuska, koja kontrolira teritorij Amazona u Francuskoj Gvajani, također će učestvovati na sastanku.

(Energetika.ba)