Energetika.ba
jubilej

Lukavac Cement slavi 50 godina postojanja: Lider u proizvodnji cementa, ali i zaštiti okoliša

Autor: Energetika.ba

Lukavac Cement ove godine obilježava značajan jubilej – 50 godina uspješnog rada i poslovanje.

Kompanija koja je sa radom počela 1974. godine, uspješno je privatizirana od strane austrijskog investitora 2001. godine, a od decembra prošle godine Lukavac Cement je dio ugledne mađarske grupacije Talentis. Na današnjoj konferenciji za medije prezentovani su rezultati rada ove kompanije.

„U protekle 2-3 godine mi kontinuirano podižemo proizvodne kapacitete i veoma smo blizu 100% kapaciteta proizvodnje klinkera. Sada proizvodimo oko 600 hiljada tona klinkera, sa tom količinom klojkera u mogućnosti smo proizvesti do 900 hiljada tona cementa. Trenutno smo na 80-85% ostvarenja tih količina. Mi većinu cementa prodajemo na tržištu BiH, a nešto izvozimo u Hrvatsku i Sloveniju. Očekujemo da nakon ove akvizicije i u Mađarsku krenemo pojačano izvoziti tako da taj kapacitet naš iskoristimo do kraja“, kazao je Stjepan kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

Planovi kompanije za budućnost temelje se na još čišćoj i ekološki prihvatljivijoj proizvodnji.

„Nama je cilj imati 0 CO2 u proizvodnji. To bi značilo da sve emisije CO2 koje se budu kod nas događale budu uhvaćene i iskorištene u fabrici sode. Tada bi bili prva cementara u regiji koja bi proizvodila cement bez CO2“, dodaje Kumrić.

Cementara Lukavac može biti primjer drugim kompanijama kako se odnositi prema životnoj sredini i zaštiti iste, kazao je gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

„Mislim da je teško naći cenetaru u Evropi koja je u nečemu bolja od ove. Potpuno otvoren pristup imaju prema građanima. Ja ću to ilustovati i ovako: Ako stanete stotinu metara od cementare, vi ne možete primijetiti da li ona radi ili ne radi. Ovo je primjer na kojem mi želimo graditi neke buduće odnose. Mi više ne dozvoljavamo gradnju pogona koji zagađuju. Meni je drago da imamo jedan ovakav pogon, ali sam se plašio da novi investitor neće promijeniti način rada, međutim njihov odnos ovdje sada nas jako raduje. Ova akvizicija može značiti potpuno novu epizodu u razvoju Lukavca. Mi u tome vidimo veliku šansu“, istakao je Delić.

Iz Lukavac Cementa su naglasili da ostaju na istom kursu kako proizvodnje i prodaje cementa tako i u zaštiti okolša. A kao rođendanski poklon građanima Lukavca za 50 godina postojanja fabrike poklanjaju koncert grupa Divanhana i Dubioza kolektiv koji će biti održani večeras u ovom gradu.