Energetika.ba
Zaštita okoliša

Macdonald: Nastojati da ponovna izgradnja bude zelenija, čišća i pravičnija

Autor: Energetika.ba
Macdonald: Nastojati da ponovna izgradnja bude zelenija, čišća i pravičnija

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald izjavila je danas da je 2020. započela s povećanjem napora Ujedinjenih nacija i zemalja širom svijeta da se postigne svih 17 ciljeva održivog razvoja u sklopu Dekade akcije prema Agendi2030: programu održivog razvoja svijeta.

- A danas, ne samo da se suočavamo s teškom javno-zdravstvenom krizom, nego i nezapamćenom svjetskom socio-ekonomskom recesijom koja prijeti da poništi sve dosadašnje dekade humanog razvoja, također i u Bosni i Hercegovini - upozorila je Macdonald.

Dodala je da je BiH, zahvaljujući striktnim mjerama i disciplini građana, u početku uspjela održati relativno nizak nivo zaraze i stopu smrtnosti u usporedbi s mnogim drugim zemljama Evrope.

- U partnerstvu s institucijama vlasti u BiH, Ujedinjene nacije su brzo pružile pomoć u vidu stručnih zdravstvenih smjernica, velike dostave lične zaštitne opreme, testova, mašina, higijenskih i prehrambenih paketa; komunikacije o riziku; podrške online obrazovanju; i pokretnih usluga za prihvatne centre za migrante, izbjeglice i tražitelje azila. Zahvaljujem međunarodnoj zajednici na podršci našim nastojanjima - rekla je Macdonald.

Pojasnila je da su Ujedinjene nacije završile i prvu fazu svog prijedloga za socioekonomski odgovor na Covid-19.

- Naša nastojanja jesu, i ostati će, usmjerena na zaštitu i jačanje zdravstvenih sistema; pružanje i jačanje usluga zdravstvene zaštite i osnovnih usluga; zaštitu radnih mjesta i ekonomije; i promoviranje socijalne kohezije i ulaganja u sisteme otpornosti i odgovora društva koje predvode zajednice - naglasila je Macdonald.

Navela je da je pandemija pokazala da smo svi u stanju napraviti radikalne promjene u svom životu kada je to neophodno, te da u tom pogledu oporavak predstavlja jedinstvenu priliku da udvostručimo nastojanja da ponovna izgradnja bude kvalitetnija, zelenija, čišća i pravičnija.

- BiH je predivna zemlja s ogromnim, ali neiskorištenim prirodnim i kulturnim resursima koji su zreli za dekarbonizirani, čisti i ekološki prihvatljiv razvoj. Sedamnaest ciljeva održivog razvoja pruža okvir koji je već dobio globalnu podršku i ne samo da pruža priliku za prosperitetniju, inovativniju, odgovorniju i održiviju budućnost, već može pomoći u ostvarenju ambicija BiH u pogledu priključivanja Evropskoj uniji. Za 75. godišnjicu postojanja UN-a, direktno pitamo ljude da nam kažu kako se to može postići. Zato pozivam sve u BiH da daju svoj glas u ovom razgovoru o akcijama koje će nas voditi naprijed - poručila je Macdonald, saopćeno je iz UN-a.

Energetika.ba / FENA