Energetika.ba
Nova ulaganja

Mađarska firma Biotera kupuje većinski udio u Panvita Ekotehu

Autor: Energetika.ba
Mađarska firma Biotera kupuje većinski udio u Panvita Ekotehu
Nova ulaganja

Firma Biotera iz Komende prijavila je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) preuzimanje firme Panvita Ekoteh.

Radi se o 68-postotnom udjelu, objavio je magazin Delo. Ova firma se bavi prikupljanjem raznih vrsta otpada.

Organski, zdravstveno opasni i neopasni otpad i prerada otpadnog jestivog ulja. Zapošljava oko 90 ljudi. Od 2019. firma je u vlasništvu mađarske grupe Veolia. Biotera je u 2022. povećala prihode za osam posto, na 9,7 miliona eura, dok je dobit skočila za 54 posto, na 1,43 milijuna eura, pokazuju poslovni podaci.

Panvita Ekoteh osnovana je 2004. godine s ciljem upravljanja bioplinskim postrojenjima. Dio je Panvita Grupe. Kako je objavilo Delo, u Panviti su pronašli strateškog partnera za bioplinska postrojenja. Firma Panvita Ekoteh upravlja s tri bioplinska postrojenja i to Nemščak, Motvarjevci i Jezera.

Firma je 2022. ušla u minus u teškom poslovnom okruženju. Prihodi su pali za 21 posto na 4,2 miliona eura, što je rezultiralo gubitkom od 173.000 eura. Firma je prvi put od osnivanja poslovala s gubitkom.

To se pripisuje niskoj podršci za rad električne energije proizvedene iz bioplinskih postrojenja. Uprkos rekordnoj preradi otpada, nisu uspjeli nadoknaditi niske cijene električne energije.