Energetika.ba
Zaštita okoliša

Maratonski letovi u Aziji: NASA u misiji protiv onečišćenja zraka

Autor: Energetika.ba
Maratonski letovi u Aziji: NASA u misiji protiv onečišćenja zraka
Maratonski letovi u Aziji: NASA u misiji protiv onečišćenja zraka / Ilustracija - NASA

NASA je započela seriju maratonskih letova u Aziji sa najvećim svjetskim letećim laboratorijem, u ambicioznoj misiji poboljšanja modela koji pomažu u predviđanju i borbi protiv onečišćenja zraka.

Milioni smrti svake godine povezani su s onečišćenjem zraka, a poboljšanje sposobnosti identifikacije izvora i ponašanja može dovesti do preciznijih sistema upozorenja za javnost.

Počevši ove sedmice na Filipinima, DC-8 američke agencije leti do osam sati u komadu - ponekad samo 15 metara od tla - kako bi skupio čestice zraka za proučavanje.

"Možemo pružiti izravna mjerenja količine onečišćenja koje dolazi iz različitih izvora. A to je jedan od primarnih inputa za modele predviđanja kvalitete zraka", rekao je Barry Lefer iz NASA-e novinarima u četvrtak na međunarodnom aerodromu Clark, oko 80 kilometara sjeverno od Manile.

Predviđanje kvalitete zraka oslanja se na očitanja sa zemaljskih stanica kao i sa satelita, ali obje metode su ograničene u svojoj sposobnosti da vide kako se zagađivači šire u zraku, kažu stručnjaci.

Očitavanja iz aviona mogu pomoći popuniti tu prazninu, poboljšati tumačenje satelitskih podataka i dovesti do tačnijih modela.

Kombinacija očitanja iz zraka, svemira i tla neophodna je za politike "u vezi sa javnim zdravljem, u vezi s industrijskom usklađenošću, u vezi s... očuvanjem ekosistema", rekla je Maria Antonia Loyzaga, filipinska ministrica za okoliš i prirodne resurse.

Opremljen desetinama vrlo osjetljivih instrumenata, NASA-in laboratorij dvaput je do sada ove sedmice letio iznad nekih od najgušće naseljenih područja Filipina, uključujući regiju glavnog grada, prema stranici za praćenje FlightAware.

Pratio ga je manji NASA-in mlažnjak Gulfstream čiji instrumenti mogu stvoriti trodimenzionalne karte zagađivača u zraku.

U idućim sedmicama, avioni će također provoditi istraživačke letove iznad Južne Koreje, Malezije i Tajlanda. Rezultati istraživanja bit će podijeljeni sa javnošću nakon godinu dana, rekli su službenici programa NASA-e.

Projekt pod nazivom ASIA-AQ je saradnja između američke agencije i vlada u regiji koja ima jedne od najviših stopa smrtnosti povezanih sa zagađenjem zraka u svijetu.

Naučnica Manilskog opservatorija Maria Cambaliza izjavila je novinarima u četvrtak da je oko trećine globalnih smrtnih slučajeva povezanih s onečišćenjem zraka zabilježeno u Aziji.

Na Filipinima, dodala je, ima 100 takvih smrti na 100.000 ljudi.