Energetika.ba
Zaštita okoliša

Mehmedović: Reagirati prema EK zbog odlaganja nuklearnog otpada uz granicu BiH

Autor: Energetika.ba
Mehmedović: Reagirati prema EK zbog odlaganja nuklearnog otpada uz granicu BiH

Odlukom o donošenju Nacionalnog programa Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada hrvatska vlada je konačno rekla da će se nuklearni otpad odlagati na Trgovskoj gori neposredno uz granicu Bosne i Hercegovine, upozorio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

Ovaj otpad, naime, je do sada prebacivan u Švedsku, odakle se pepeo vraćao u Krško. Sada se on deponuje na lokalitetu Čerkezovac na samoj granici između dvije države.

- Stav naše države je sasvim jasan i izražen je donošenjem nekoliko akata u formi deklaracija i rezolucija kojima se izražava zabrinutost postupcima Republike Hrvatske. Ukoliko se realizuje ova odluka hrvatske Vlade to će biti ekološka katastrofa, jer se u blizini nalaze izvori pitke vode, a lokalitet je udaljen samo 850 metara zračne linije od rijeke Une. Takozvane ruže vjetrova na ovom području su veoma nepovoljne po Bosnu i Hercegovinu, a otpad se već deponuje, maltene, u našoj državi i time Hrvatske direktno krši sigurnost naše države, kao i ljudska prava u oblasti zaštite životne sredine. Vijeće ministara mora što hitnije reagovati ka Evropskoj komisiji, kako naša država i u ovom slučaju sa Hrvatskom ne bi prošla kao i sa Pelješkim mostom, navodi se u saopćenju za javnost Šemsudina Mehmedovića.

Energetika.ba / FENA