Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ministrica Đapo podržala projekte Druge gimnazije Sarajevo

Autor: Energetika.ba
Ministrica Đapo podržala projekte Druge gimnazije Sarajevo

Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je s direktorom Druge gimnazije Sarajevo Seidom Alibegovićem o aktualnim projektima ove srednjoškolske ustanove koji se odnose na zaštitu okoliša.

Direktor Alibegović je predstavio projekt "green roof" (zeleni krov), koji je inicirala uprava ove škole zajedno s učenicima. Riječ je o sistemu koji predstavlja novi ekološki trend u građevinarstvu i arhitekturi gdje su krovovi zgrada djelimično ili u cijelosti prekriveni vegetacijom, zasađenom preko vodootporne membrane. Ovakvi krovovi često imaju i sisteme drenaže i irigacije, a njihova korist za građevinu i okoliš je višestruka, jer apsorbiraju kišnicu, stvaraju dodatnu toplotnu, zvučnu i drugu izolaciju. Također, uljepšavaju okolinu, daju čist zrak i snižavaju temperaturu u gradu u ljetnom periodu.

Ministrica Đapo i direktor Alibegović su razgovarali i o načinima i mogućnostima provedbe projekta energetske efikasnosti i u zgradi Druge gimnazije kojim bi, također, bile ostvarene višestruke koristi, jer bi postojeći sistem zagrijavanja bio zamijenjen novim, efikasnijim i jeftinijim, a uz to bi učenici i uposlenici ove škole boravili i radili u zdravijoj sredini.

Dajući podršku ovim projektima, ministrica Đapo je istakla da je Druga gimnazija bila i ostala jedan od brendova glavnog grada Bosne i Hercegovine kada je riječ o obrazovanju, jer su njeni učenici uvijek ostvarivali zapažene rezultate tokom školovanja i kasnije u svim domenima života i rada, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Energetika.ba / FENA