Energetika.ba
naftna kompanija

MOL započinje proizvodnju u najvećem postrojenju za proizvodnju zelenog vodika u regiji

Autor: Energetika.ba
MOL započinje proizvodnju u najvećem postrojenju za proizvodnju zelenog vodika u regiji
Foto: Ustupljena fotografija

MOL proizvodi 1.600 tona zelenog vodika godišnje, koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Postrojenje za proizvodnju zelenog vodika od 10 megavata, najveće u Srednjoj i Istočnoj Evropi, započelo je proizvodnju u MOL-ovoj rafineriji u Százhalombattui. Postrojenje proizvodi 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog zelenog vodika godišnje, koji se zatim koristi za proizvodnju goriva, smanjujući emisiju ugljičnog dioksida u Dunavskoj rafineriji za 25.000 tona, što je ekvivalentno godišnjoj emisiji ugljičnog dioksida za oko 5.400 konvencionalnih automobila.

Ovaj korak je usklađen sa korporativnom strategijom MOL Grupe pod nazivom SHAPE TOMORROW, koja ima za cilj da regiju učini održivijom, konkurentnijom i samodostatnijom.

U aprilu, MOL Grupa je pustila u rad svoju novu fabriku u Százhalombatti, gdje proizvodi oko 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog zelenog vodika godišnje koristeći jedinicu za elektrolizu od 10 megavata kompanije Plug Power. Izvršeni su zadaci koji su bili neophodni za pokretanje proizvodnje, što uključuje testove pritiska, inspekciju sistema kontrole procesa, umetanje i spajanje elektrolitskih ćelija na sistem i puštanje u rad sistema za prečišćavanje vode.

Oprema za elektrolizu iz Plug Power-a koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora za razgradnju vode u vodik i kisik. To znači da se ne proizvode zagađujući nusproizvodi, naprotiv, postrojenje proizvodi 8-9 tona čistog kisika po toni vodika. Američka kompanija, koja iza sebe ima skoro 50 godina operativnog iskustva, ponudila je MOL-u inovativnu i pouzdanu tehnologiju: generatore vodika, koji su optimizirani za proizvodnju čistog vodika.

"Zeleni vodik je čist i svestran izvor energije koji trenutno koristimo u proizvodnji goriva kako bismo smanjili naš ugljični otisak, a prema našim planovima, uskoro će se moći koristiti direktno u transportnom sektoru. Proizvodnja i korištenje zelenog vodika doprinose zelenoj energetskoj tranziciji na inovativan način, što je temeljni cilj MOL-ove strategije. Nakon Százhalombatte, planiramo slične pogone u Bratislavi i Rijeci koje bi mogle započeti proizvodnju 2026. godine", rekao je Ádám Horváth, potpredsjednik MOL Grupe za novo i održivo poslovanje.

Postrojenje vrijedno 22 miliona eura smanjit će ugljični otisak rafinerije u Dunavu za više od 25.000 tona ugljičnog dioksida godišnje. Nova tehnologija će postepeno zamijeniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, koji trenutno čini jednu šestinu ukupnih emisija ugljičnog dioksida MOL Grupe.

O MOL Grupi

MOL Grupa je međunarodna integrisana naftna, gasna, petrohemijska i maloprodajna kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Prisutan je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu od 25.000 ljudi i ima preko 100 godina iskustva. MOL Grupa posjeduje tri rafinerije i dva petrohemijska postrojenja pod integriranim upravljanjem lancem snabdijevanja u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od gotovo 2.400 benzinskih pumpi u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope. Istraživačke i proizvodne aktivnosti MOL Grupe zasnovane su na više od 85 godina iskustva u oblasti ugljikovodika i 30 godina iskustva u ubrizgavanju CO2.

MOL je posvećen transformaciji svog tradicionalnog poslovanja zasnovanog na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model, s ciljem postizanja neto ugljične neutralnosti do 2050. godine, istovremeno oblikujući niskougljičnu kružnu ekonomiju u Srednjoj i Istočnoj Evropi.