Energetika.ba
Zaštita okoliša

Mrlja u rijeci Spreči stigla u regiju Doboja, u vodi primijećene uginule ribe

Autor: Energetika.ba
Mrlja u rijeci Spreči stigla u regiju Doboja, u vodi primijećene uginule ribe

Mrlja koju je u rijeci Spreči formirala hemikalija koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu ušla je u regiju Doboja, odnosno nalazi se na ušću rijeke Spreče u rijeku Bosnu, rečeno je danas u Republičkoj upravi Civilne zaštite RS.

"Nadležne službe su na terenu, sagledavaju situaciju i uzimaju uzorke vode. O daljim aktivnostima javnost će biti obaviještena", rekao je portparol Uprave Željko Stojanović.

On je istakao da su pripadnici nadležnih službi u rijeci primijetili mrtvu ribu.

Stojanović je ponovio upozorenje građanima u slivu Spreče i Bosne da do daljeg ne koriste vodu iz tih rijeka i da putem sredstava javnog informisanja prate situaciju, sve dok nadležne institucije ne jave da je voda za upotrebu.

Član Upravnog odbora Ribarskog saveza Republike Srpske Darko Mitrović rekao je da je u slivu rijeke Spreče pričinjen totalni pomor ribe zbog hemikalije koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu i da su se konačno stekli uslovi za podizanje optužnica protiv odgovornih.

U Fabrici "Sisecam soda" iz Lukavca u petak, 27. aprila, pukao je nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga "Bijelog mora", koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

Rijeka zbog niskog vodostaja teče sporo, a okolinom se osjeća neugodan miris.

U rješavanje ovog ekološkog incidenta od prvog dana uključeni su stručnjaci iz svih oblasti.

Energetika.ba / SRNA