Energetika.ba
Zaštita okoliša

Na lokalitetu Ablakovina na proljeće sadnja pet hiljada sadnica drveta

Autor: Energetika.ba
Na lokalitetu Ablakovina na proljeće sadnja pet hiljada sadnica drveta

Na lokalitetu Ablakovina, općina Stari Grad Sarajevo, na proljeće će biti zasađeno oko 5.000 sadnica jasena, bagrema, jele i javora, na površini od oko 12.000 kvadratnih metara.

Definisano je to Sporazumom koji je potpisan danas između Općine Stari Grad Sarajevo, Humanitarne organizacije Islamic Relief Worldwide i Kantonalnog javnog preduzeća za gospodarenje državnim šumama ''Sarajevo-šume''.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ovaj projekt smatra značajnim jer umanjuje posljedice nastale nekontrolisanom sječom šume i neplanskom gradnjom.

- Ovo je značajan projekt za sve stanovnike Kantona Sarajevo i moramo se više posvetiti ovakvim stvarima - poručio je Hadžibajrić naglasivši da su sječom ugrožene osnovne potrebe građana kao što je vodosnabdijevanje.

Cilj je Ablakovinu, ali i druge lokalitete, naglasio je, vratiti u stanje u kakvom su bili prije iskorištavanja u komercijalne svrhe.

Direktor Islamic Reliefa BiH Semir Kukuruzović mišljenaj je da ovaj projekt ima više značajnih strana.

- Jedno drvo daje kisik za pet ljudi, tako da je jasno zašto ovo radimo - kazao je Kukuruzović dodajući da organizacija koju vodi nastoji da od uloženog novca korist ima što više ljudi.

Uime preduzeća ''Sarajevo-šume'' Sporazum je potpisao direktor Nermin Demirović.

Energetika.ba / FENA