Energetika.ba
Zaštita okoliša

Nakon Utrechta sada i Beč - Trend zelenih stanica se nastavlja

Autor: Energetika.ba
Nakon Utrechta sada i Beč - Trend zelenih stanica se nastavlja

Bečki javni prevoznik „Wiener Linien“ ovih dana ozelenjava pet autobuskih stanica puzavcima. Biljke penjačice na ljetnim visokim temperaturama pretvaraju obične autobuske stanice u  hladna zelena skloništa.

U prvoj fazi ovog projekta će se godinu dana testirati ukupno pet zelenih stanica, nakon čega, u slučaju da eksperiment bude uspješan, Wiener Linien planira ozeleniti i ostalih 2.200 autobuskih stanica u gradu.

Zeleni dodatak bi se onda i prilikom novogradnje odmah uzimao u obzir, tako da nove stanice ne bi imale savijene krovove koji otežavaju sadnju biljaka. Problem je riješen namjenskim ravnim držačima za biljke, koji su postavljeni na savijene krovove. Ozelenjavanje jedne stanice košta do 5.000 Eura, stoga je grad povećao svoj budžet u te svrhe za 500.000 Eura.

Za razliku od Bečlija, građani Utrechta u Holandiji nisu imali tu prepreku, kada su nedavno na svoje ravne krovove posadili biljke u svrhu očuvanja biodiverziteta i broja pčela u gradu.

Transformacija autobuskih stanica u zelene oaze je već godinama trend u svijetu. Američka  Philadelphia je to uradila već 2015., a prije par godina i Sinagpore.

Energetika.ba