Energetika.ba
Zaštita okoliša

Nastavak saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta

Autor: Energetika.ba
Nastavak saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta

Cilj danas održanog sastanka predstavnika Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Federalnog ministarstva okoliša i turizma bio je nastavak saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta.

Sastanku su prisustvovali federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i pomoćnik ministrice za okoliš Mehmed Cero, a uime GIZ-a direktorica Ureda za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf, voditeljica sektorskog fonda ORF-BD Gabriele Wagner i projekt menadžer Azra Velagić-Hajrudinović.

Razgovarano je o aktivnostima i rezultatima projekta "Regionalna mreža za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje", koji je u završnoj fazi realizacije te o nastavku saradnje i provođenju aktivnosti s ciljem unapređenja stanja u oblasti zaštite prirode i postizanja međunarodnih i evropskih ciljeva u ovoj oblasti.

U okviru ovog projekta urađena je procjena početnog stanja u oblasti upravljanja informacijama o biodiverzitetu i izvještavanju u BiH i jugoistočnoj Evropi, pripremljen je Priručnik za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje u jugoistočnoj Evropi te je pokrenuta izrada baze podataka (liste) endemskih vrsta.

Novi planirani projekt bi predstavljao nastavak dosadašnjih aktivnosti usmjerenih na uspostavljanje i održivo upravljanje informacionim sistemom za biodiverzitet, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Energetika.ba / FENA