Energetika.ba
Zaštita okoliša

Nastaviti projekat energetske efikasnosti

Autor: Energetika.ba
Nastaviti projekat energetske efikasnosti

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić razgovarala je danas u Banjaluci sa timom za energetiku Svjetske banke, koji boravi u radnoj posjeti BiH, o dodatnom finansiranju za Projekat energetske efikasnosti, u okviru kojeg je do sada u Srpskoj energetski utopljeno 30 objekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

Golićeva je obavijestila sagovornike iz Svjetske banke da u Republici Srpskoj postoji oko 800 objekata iz oblasti obrazovanja i 76 iz oblasti zdravstva u kojima bi trebalo poboljšati mjere energetske efikasnosti.

Ona je podsjetila i da je Zeleni klimatski fond odobrio 17,3 miliona dolara za novi projekat energetske efikasnosti u BiH, te da od te sume Republici Srpskoj pripada 50 odsto, ali da to nije dovoljno za finansiranje svih potreba u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Rukovodilac Sektora energetike za Evropu i Centralnu Aziju Samir Šukla rekao je da je Svjetska banka visoko ocijenila dosadašnju realizaciju projekta Energetska efikasnost i da očekuje da će projekat dodatnog finasiranja biti predstavljen odboru direktora ove finasijske institucije u junu ove godine.

On je rekao da će se u sljedećoj fazi projekta posebna pažnja obratiti na eregetsko utopljavanje zgrada sa najvećim potencijalom za uštede, kako bi se novac od ušteda reinvestirao u energetsko utopljavanje drugih objekata.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske navode da je tokom sastanka razgovarano i o mogućnosti da se projekat proširi i na objekte koje koriste ustanove kulture i druge javne institucije.

Energetika.ba / SRNA