Energetika.ba
Zaštita okoliša

Naučnici iz Cambridgea osnivaju centar koji će riješiti problem globalnog zagrijavanja

Autor: Energetika.ba
Naučnici iz Cambridgea osnivaju centar koji će riješiti problem globalnog zagrijavanja
Naučnici smatraju da mjere koje čovječanstvo trenutno poduzima nisu dovoljne da se spriječi dalje napredovanje globalnog zagrijavanja. Zbog straha da im ponestaje vremena odlučili su osnovati istraživački centar koji će krenuti u nešto radikalnijim smjerovima i istražiti pristupe poput micanja CO2 iz atmosfere ili ponovnog zamrzavanja polova Zemlje.

Emily Shuckburgh, naučnica koja predvodi Centar za popravak klime na Cambridgeu, rekla je da je cilj ove misije rješenje klimatskog problema Zemlje.

Ovo je prva inicijativa takve vrste, a ukoliko ideje ovih naučnika budu realizovane doći će do dramatičnog smanjenja emisija CO2. Među naučnicima koji stoje iza ove inicijative je i Sir David King, bivši savjetnik za nauku britanske vlade.

"Ono što uradimo u narednih deset godina će definisati budućnost čovječanstva za narednih deset hiljada godina. Za sada ne postoji istraživački centar koji bi bio fokusiran na tu činjenicu", objasnio je Sir King za BBC.

Neke od metoda i inicijativa koje naučnici predlažu su zamrzavanje polova koje bi se postigklo tako da što bi se putem ogromnih mlaznica na brodovima bez posada slana voda isisavala iz mora i "ubrizgavala" u atmosferu. Na taj način bi se oblaci napunili solju i reflektirali više sunčeve svjetlosti nego "obični" oblaci hladeći područja ispod oblaka.

Jedan od načina je i recikliranje CO2. ova metoda podrazumijeva prikupljanje CO2 iz elektrana na ugljen ili plin te iz čeličana te njegovo skladištenje ispod tla. BBC piše da Peter Styring, profesor na Univerzitetu u Sheffieldu, radi na metodi pomoću koje bi se efektivno reciklirao CO2 i proizvodio gorivo.

Jedna od ideja koju bi ovaj istraživački centar realizovao je ozelenjavanje okeana koji bi nakon toga imali veći kapacitet za "preuzimanje" CO2. Iako su prethodni eksperimenti pokazali da ova metoda nije sasvim učinkovita i da može poremetiti cijeli ekosistem, naučnici smatraju da je samo treba poboljšati.

Energetika.ba / Klix.ba