Energetika.ba
Zaštita okoliša

Nema alarmantnih vrijednosti procjednih voda na deponiji 'Smiljevići'

Autor: Energetika.ba
Nema alarmantnih vrijednosti procjednih voda na deponiji 'Smiljevići'

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je prezentovalo "Izvještaj o obavljenim ispitivanjima procjednih voda na Regionalnom centru za upravljanje otpadom "Smiljevići" (juli 2018.-juni 2019.godine)", u funkciji uspostave prečistača procjednih voda sa te lokacije.

Izvještaj je prezentirao stručni konsultant Goran Mirković, a jednogodišnje ispitivanje procjednih voda izvela je firma "TQM" d.o.o. Lukavac, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

- Rezultati ispitivanja ne pokazuju nikakve alarmantne vrijednosti ovih voda nego su u okviru očekivanih za tu vrstu i obim deponije - istakao je Mirković.

Ovo je jedna od mjera definisanih Programom sanacije odlagališta Smiljevići za period 2016. - 2020.godina, a čija realizacija prethodi odabiru tehnologije prečišćavanja i izgradnji novog postrojenja.

Uz to, preduslovi su izgradnja kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, smanjenje količina procjednih voda zbog dimenzioniranja postrojenja, te uspostavljanje recirkulacije filtrata na centralnom i novom čeonom dijelu deponije.

( FENA)