Energetika.ba
Zaštita okoliša

Neophodno raditi strateške procjene uticaja na životnu sredinu

Autor: Energetika.ba
Neophodno raditi strateške procjene uticaja na životnu sredinu

Predstavnici banjalučkog Centra za životnu sredinu organizovali su radionicu za lokalne vlasti i udruženja o ocjenjivanju strateških procjena uticaja na životnu sredinu.

- Edukacija predstavnika lokalnih organa uprave i udruženja omogućava da na kvalitetan i analitičan način mogu dati argumentovane komentare i primjedbe na strateške procjene uticaja na životnu sredinu i da mogu unaprijediti procese planiranja, kao i stanje životne sredine - rekao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Radionici i studijskom putovanju prisustvovalo je 35 predstavnika općina i gradova, nevladinih organizacija i nezavisnih stručnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.

Strateške procjene uticaja su obavezujući dokumenti za prostorno-plansku dokumentaciju, programe, strategije i zakone koji mogu imati uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali iako obavezne, ovakve procjene se rijetko sprovode.

Kao primjer za vježbu su korišteni Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni na životnu sredinu koja je rađena za Nacrt zoning plana područja posebne namjene „Janjske otoke“, kao i Nacrt strateške procjene na okoliš za Plan upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2016-2021. Kao pomoć u analiziranju nacrta izvještaja učesnici su koristili “listu za provjeru” studija o strateškoj procjeni uticaja na okoliš.

-Upravo zbog ovakvih prirodnih vrijednosti, ali i zdravlja ljudi potrebno je raditi strateške procjene uticaja na životnu sredinu za strategije, planove i programe koji mogu imati negativan uticaj na prirodu, kao što je to primjer gornjeg toka rijeke Sane - rekla je konsultantica Aleksandra-Anja Dragomirović.

Učesnici su danas, nakon radionice, imali priliku da posjete područje izvora rijeke Sane kao i hidroelektranu Medna na rijeci Sani te da se uvjere u trenutno stanje prirodnih vrijednosti, a koje su, kako navode iz Centra, uništene pod uticajem izgradnje ovog hidroenergetskog objekta.

Energetika.ba / FENA