Energetika.ba
Zaštita okoliša

Nepropisno odlaganje opušaka ostavlja utisak neurednosti, kvari sliku o gradu

Autor: Energetika.ba
Nepropisno odlaganje opušaka ostavlja utisak neurednosti, kvari sliku o gradu

Eko HUB Sarajevo i Udruženje 'Resursni Aarhus centar u BiH' organizovali su online okrugli stol o temi 'Misli o svom opušku!', u okviru projekta 'Misli o prirodi!' koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), unutar istoimene pokrenute inicijative.

Česta pitanja, u odnosu na razloge, obimne prisutnosti nepravilno odloženih opušaka od cigareta na ulicama i u parkovima Sarajeva potaknula su članove Udruženja turističkih vodiča Sarajeva 'Vučko', koji su očistili volonterski mnogobrojna turistička mjesta poput vidikovca Žuta tabija i jezgro u blizini Latinske ćuprije.

Armine Pijalović iz Udruženja turističkih vodiča Sarajeva 'Vučko' kaže da je nju i kolege stid kad, tokom turističkih tura, moraju objašnjavati zašto su opušci na svakom koraku.

- To kvari ugled našeg grada. Turisti izdvoje vrijeme i novac za posjetu Sarajevu, zaslužuju da vide uređen i čist grad - njena je poruka, tokom okruglog stola.

Kako podsjećaju iz Udruženja 'Resursni Aarhus centar u BiH', Armina Pijalović obratila se Eko HUB Sarajevo za pomoć jer su volonterske akcije uklanjanja opušaka imale kratkotrajne rezultate, opušci su iznova bacani. Tokom februara 2021. Eko HUB Sarajevo pripremio je kratku video priču, zajedno sa članovima Udruženja turističkih vodiča Sarajeva 'Vučko'.

Kako ističe izvršna direktorica Udruženja 'Resursni Aarhus centar u BiH' Emina Veljović, u pravnoj analizi ekspertica Maja Mirković ponudila je mnogobrojna rješenja, koja će nastojati zagovarati.

- Na okruglom stolu osvrnuli smo se i na Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, koji je ne tako davno usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Jedna od ideja, razmatrana tokom diskusije, je mogućnost dopune tog zakona amandmanima u dijelu koji bi se ticao zabrane i kažnjavanje za nepropisno odlaganje opušaka. Iz tog razloga, uputili smo pozive za okrugli stol i delegatima Doma naroda FBiH koji se nažalost nisu odazvali iako se radilo o online skupu. Nadamo se da će ipak ubrzo biti voljni saslušati naše prijedloge - kazala je.

Cilj okruglog stola bilo je prezentirati pravnu analiza pod nazivom 'Unapređenje zakonskog okvira u cilju promovisanja reciklaže upcyclinga i zbrinjavanje opušaka od cigareta u Kantonu Sarajevo' i približiti javnosti problematiku nepropisno odloženih opušaka koji se, kako se navodi u saopćenju za javnost, mogu uočiti i pokraj historijskih mjesta u Sarajevu, a turistima ostavlja utisak neurednosti i bezobzirnosti građana.

Energetika.ba / FENA