Energetika.ba
Zaštita okoliša

Neum dobiva petnaest "zelenih otoka"

Autor: Energetika.ba
Neum dobiva petnaest "zelenih otoka"

Na petnaest frekventnih lokacija u Neumu u tijeku je postavljanje zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada.

Kontejneri će biti namijenjeni za odlaganje otpada koji je moguće reciklirati, i to za odlaganje papira, kartona, plastike i metala.

Petnaest zelenih otoka bit će postavljeno u okviru projektne suradnji GIZ-a i Općine Neum, u sklopu projekta "Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans" (Marine Litter)/"Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu" (Morski otpad), priopćeno je iz Općine Neum.

Projekat provodi Razvojna agencija Nera i Općina Neum u suradnji s JP Komunalno Neum, a bit će realiziran uz financijsku podršku Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ).

Projektom se predviđa djelomična, a potom i potpuna eliminacija plastičnog otpada i ambalaže u svrhu prevencije stvaranja morskog otpada kao i podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine.

Pored postavljanja zelenih otoka projektom je predviđena i nabava vozila za odvoz komunalnog otpada, kao i "balirka" za PVC otpad, koja se na korištenje i upravljanje daje neumskom Komunalnom poduzeća, te 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu.

Sljedeći korak je izgradnja sortirnice u kojoj će se prikupljeni otpad uz već nabavljenu balirku presovati, a potom će ugovoreni otkupljivač odvoziti na daljnju reciklažu.

GIZ-ov projekt Marine Litter provodi se u regionalnoj suradnji u zemljama Jadranske regije.

Vrijednost projekta je 3.500.000 eura, a planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022. godine.

Energetika.ba / FENA