Energetika.ba
Najveći izvoznik nafte

Nije samo nafta: Saudijska Arabija se fokusira na sve vrste energije

Autor: Energetika.ba
Nije samo nafta: Saudijska Arabija se fokusira na sve vrste energije
Saudijska Arabija - Nafta / Ilustracija

Saudijska Arabija ozbiljno shvata pitanja klimatskih promjena i svoj fokus je prebacila na sve vrste energije, ne samo na naftu, rekao je ministar energetike princ Abdulaziz Bin Salman na industrijskom događaju u srijedu.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, podržala je dogovor na klimatskom summitu UN-a u decembru o tranziciji globalne ekonomije na čistije oblike energije.

Ali, grupa proizvođača nafte, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) predvođena Saudijskom Arabijom, usprotivila se grupi od oko 100 zemalja koje su lobirale za čvršći jezik za "postepeno ukidanje" upotrebe nafte, gasa i uglja u konačnom sporazumu.

Saudijska Arabija kaže da se upotreba fosilnih goriva može nastaviti u tandemu sa mjerama za prikupljanje emisija.

"Ljudi su i dalje zainteresovani za nastavak proizvodnje fosilnih goriva. Međutim, kao i mi, i trebali bismo pozivati sve da to učine, moramo raditi na ublažavanju ovih fosilnih goriva", rekao je princ Abdulaziz na rudarskoj konferenciji u Rijadu.

"Mi kao zemlja, više se ne zovemo vodećom zemljom u proizvodnji nafte... mi bismo željeli da se zovemo zemljom koja proizvodi energiju, sve vrste energije", rekao je on, prenosi Reuters.