Energetika.ba
Zaštita okoliša

Nizozemska kupuje “zelenu struju”

Autor: Energetika.ba
Nizozemska kupuje “zelenu struju”

Nizozemska pregovara sa nekoliko evropskih zemalja o uvozu struje dobijene iz obnovljivih izvora, objavila je nizozemska televizija NOS, a vijest je potvrdilo Ministarstvo za ekonomiju i zaštitu životne sredine.

Prema ciljevima koja je postavila Evropska unija, do kraja ove godine 14 odsto ukupne električne energije proizvedene u Nizozemskoj mora biti iz obnovljivih izvora.

Cilj je, po svemu sedeći, nedostižan a kupovinom prava na uvoz zelene energije iz zemalja koje imaju višak iste, Nizozemska će izbjeći sankcije iz Brisela.

Predstavnik nizozemskih proizvođača energije iz obnovljivih izvora Olaf van der Hag izjavio je za NOS da razumije da je vlada pod pritiskom da u kratkom roku ispuni zahtjeve EU, ali i da je veoma razočaran što je dotle došlo.

“To znači da će Nizozemska vjerovatno potrošiti nekoliko stotina miliona evra na zelene projekte u inostranstvu. Da novac ide u druge zemlje je šteta, jer se tako ne otvaraju nova radna mjesta i poslovne šanse za nizozemska preduzeća koja se bave dobijanjem struje iz obnovljivih izvora”, kazao je on.

Uprkos sumnjivim praksama za ispunjenje zahtjeva EU, Nizozemska radi na ostvarivanju postavljenih normi kada je u pitanju proizvodnja struje iz vjetra ili sunca. Tako je planirano postavljanje velikih vetroparkova u Sjevernom moru, koji bi do 2030. godine morali obezbjeđivati 70 odsto ukupne električne energije. Za grejanje će se, za sad, nastaviti upotreba zemljanog gasa, prenosi Tanjug.

Nije poznato kada će nizozemsko Ministarstvo za ekonomiju i zaštitu životne sredine objaviti podatke o rezulatima pregovora o uvozu zelene energije.

Energetika.ba