Energetika.ba
Studija

Njemačka u 2023. emitirala najmanju količinu ugljičnog dioksida u posljednjih 70 godina

Autor: Energetika.ba
Njemačka u 2023. emitirala najmanju količinu ugljičnog dioksida u posljednjih 70 godina
Ilustracija

Njemačka je 2023. godine emitirala najmanju količinu ugljičnog dioksida u posljednjih 70 godina, pokazala je nova studija, dok najveća evropska ekonomija nastoji smanjiti svoju ovisnost o uglju.

Studija energetskog istraživačkog centra Agora Energiewende pokazuje da je Njemačka emitirala 673 miliona tona stakleničkih plinova prošle godine - 73 miliona tona manje nego 2022.

Brojka je najniža "od 1950-ih", prema istraživačkom centru.

Smanjenje emisija djelimično je potaknuto povećanjem domaće proizvodnje obnovljive energije. Prošle godine proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca po prvi put je bila više od 50 posto ukupne proizvodnje.

Drugi faktor je bio značajan pad proizvodnje električne energije na ugalj, koja je pala na najniže nivoe od 1960-ih. Istraživački centar je procijenio da je smanjenje upotrebe uglja dovelo do smanjenja emisije CO2 za 46 miliona tona, piše Fena. 

Njemačka ima za cilj da postupno izbaci ugalj do 2038. godine, a ministar ekonomije Robert Habeck čak se zalagao za raniji izlazak do 2030. Zapadnonjemačke države su se složile oko ranijeg datuma, iako je istočni pojas mrkog uglja pokazao otpor.