Energetika.ba
Zaštita okoliša

NVO Opus: Građani Sarajeva nemaju razloga za brigu, sa "zelenom fasadom" sve je uredu

Autor: Energetika.ba
NVO Opus: Građani Sarajeva nemaju razloga za brigu, sa "zelenom fasadom" sve je uredu

Nakon što su jučer iz UG "Eko akcija" upozorili da se prva "zelena fasada" u BiH koja se nalazi u Titovoj ulici u Sarajevu osušila i zadobila smeđi izgled, stiglo je objašnjenje iz NVO Opus koja je nosilac cijelog projekta te samim tim i zadužena za održavanje biljki na pomenutom zidu.
Iz NVO Opus su se zahvalili građanima koji pomno prate razvoj zelene fasade.

"S obzirom da nisu sve činjenice iznesene, to želimo ispraviti. Zeleni zid od samog početka posjeduje sistem automatskog navodnjavanja te isti nikad nije bio upitan, što se vrlo lako može provjeriti. NVO "Opus" kao nosilac projekta vodi potpunu brigu o gore pomenutom zidu te Općina Centar Sarajevo nema nikakvu obavezu, niti je imala", saopćeno je iz NVO.

Iz ove nevladine organizacije su istakli da se posljednje dvije sedmice se radilo na pripremnim radovima u vezi održavanja, odnosno prije pisanja zabrinutih građana

"Čak se par puta i pristupilo održavanju, međutim, vrijeme nije dozvoljavalo te smo čekali povoljnije uslove. Svaka biljka ima svoj prirodni ciklus, pa tako i ova, gdje smo svakako najavljivali potpuni procvat u ljetnom periodu, pored zelene osnove, koju predstavlja bršljen."

Za kraj ističu da će građani biti prezadovoljni zelenim zidom u punom kapacitetu.

"Troškovi održavanja se svakako nastavljaju, i dalje, o vlastitom trošku. Još jednom, želimo iskazati punu zahvalnost Općini Centar Sarajevo, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kao i vijećniku u općini Centar, Denisu Challengeru, koji je sve inicirao."

Energetika.ba / Klix.ba