Energetika.ba
VIDEO

Od važnosti postići napredak u oblasti zaštite životne sredine

Autor: Energetika.ba
Od važnosti postići napredak u oblasti zaštite životne sredine
Foto: Fena

Poglavlje 27 koje se tiče zaštite okoliša i klimatskih promjena jedno je od najkompleksnijih i najzahtjevnijih poglavlja u procesu pristupanja EU i od ključne je važnosti da se postigne mjerljiv napredak u toj oblasti – istaknuto je danas u Sarajevu prilikom predstavljanja izvještaja iz sjene na kojem su radile ekološke organizacije.

Izvještaj pod nazivom “Poglavlje 27 stvarno stanje napretka bh. zakonodavstva i politika zaštite okoliša”, povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, predstavilo je udruženje Eko Forum Zenica u saradnji sa udruženjima iz Partnerstva 27 i mreže Eko BiH.

- Jedan od osnovnih zaključaka koji se ponavlja i u trećem izdanju izvještaja iz sjene jeste da implementacija našeg zakonodavstva u oblasti okoliša zaostaje u pogledu evropskih integracija. Kada je riječ o poglavlju 27 naši saradnici iz ekoloških organizacija koji su radili na tom izvještaju zaključili su da su evropske direktive u određenom segmentu transponovane u naše zakonodavstvo - izjavila je Majda Ibraković iz Udruženja Eko Forum Zenica i koordinatorica projekta mreže Eko BiH, koja je jedan od najstarijih mreža ekoloških organizacija u BiH.

Naša država, po njenim riječima, donijela je određene strategije u oblasti zaštite okoliša i klimatskih promjena, ali ono što nedostaje i što se ponavlja tiče se njihove implementacije posebno u pogledu horizontalnog zakonodavstva, što je jedna od oblasti koju su obradili u ovom izvještaju.

Ibraković je dodala da BiH i dalje ima problem sa institucijama, kapacitetima institucija, posebno inspekcijskih organa u provođenju svih legislativa koje se tiču zaštite okoliša.

- Smatramo da je od ključne važnosti da se konačno posvetimo poglavlju 27, poglavlju okoliša i klimatskih promjena koje je jedno od najkompleksnijih i najzahtjevnijih poglavlja u procesu pristupanja EU. Potrebno je mnogo ulaganja, finansijskih mehanizama koji će pomoći da se to poglavlje realizuje - istakla je Ibraković.

Događaj predstavlja završnu aktivnost projekta “Eko BiH mreža”, realizovanog uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. U okviru izvještaja predstavljeni su i najvažniji zaključci i preporuke civilnog društva iz istraživanih oblasti (horizontalno zakonodavstvo, zaštita prirode, vode, kvalitet zraka, industrijsko zagađenje, klimatske promjene, hemikalije, otpad i buka u okolišu).

Ratko Pilipović iz udruženja Centar za životnu sredinu Banja Luka, koji se bavio pitanjem horizontalnog zakonodavstva, rekao je da se radi o oblasti koja je zapravo najviše implementirana.

- Oko 80 posto evropskih direktiva je implementirano, međutim primjena zakona na terenu nije baš zadovoljavajuća. To najbolje možemo vidjeti kroz studije uticaja na životnu sredinu koje su često loše jer je činjenica da veliki broj studija i ekoloških dozvola 'pada' u procesima na sudu – istakao je Pilipović.

Ono što bi trebalo da se uradi kada je riječ o horizontalnom zakonodavstvu , kako je dodao, jeste da se više pažnje obrati na implementaciju direktive koja se odnosi zaštitu prirode u oblasti krivičnog zakonodavstva.