Energetika.ba
Zaštita okoliša

Odobreno 300.000 KM za realizaciju projekata iz oblasti okoliša

Autor: Energetika.ba
Odobreno 300.000 KM za realizaciju projekata iz oblasti okoliša

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas ugovore s direktorima javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ove ustanove su dobile sredstva na osnovu Javnog poziva za odabir korisnika pod nazivom "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Akcioni plan Strategije okoliša" za 2018. godinu, u programu Sufinansiranje projekata zaštite prirode u FBiH, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

Javni poziv je raspisan s ciljem ispunjenja aktivnosti Federalne strategije zaštite okoliša, a odabrani projekti imaju naučno-istraživački karakter i njihova provedba će doprinijeti očuvanju biodiverziteta i geodiverziteta Federacije BiH.

Ovakvim finansiranjem bit će unaprijeđen i rad javnih ustanova u održivom upravljanju zaštićenih područja, saopćeno je danas iz resornog ministarstva.

Ugovore je potpisalo pet javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima u FBiH i to Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, JU Zaštićeni pejzaž Konjuh Banovići, JP Park prirode Blidinje d.o.o. Masna Luka-Posušje, JP Vjetrenica-Popovo polje Ravno i Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina.

- Prirodne ljepote i potencijali Bosne i Hercegovine po mnogo čemu su jedinstveni i naša je obaveza da ih što bolje čuvamo i promoviramo - naglasila je ministrica Đapo i čestitala na predloženim dobrim projektima.

Energetika.ba / FENA