Energetika.ba
Zaštita okoliša

Okončan projekt energetske efikasnosti u zeničkoj školi 'Vladimir Nazor'

Autor: Energetika.ba
Okončan projekt energetske efikasnosti u zeničkoj školi 'Vladimir Nazor'

Osnovna škola "Vladimir Nazor“ u Zenici proslavila je prigodnom svečanošću 60. godišnjicu rada te okončanje projekta Svjetske banke "Energetska efikasnost u BiH“, u sklopu kojeg su zgrade i sportska sala dobile potpuno novi izgled.

Direktor ove ustanove Mirnes Varupa istakao je da njeguju kvalitetan odgojno-obrazovni proces, ali da nekada sam izgled škole utiče na rezultate učenika te odluku roditelja da njihova djeca pohađaju određenu školu.

-Sada kada smo dobili novi izgled škole, zaista smo svi sretni. Imat ćemo i poboljšan upis učenika u našu školu, a što nam je prije svega bio i cilj- kazao je Varupa, dodajući da trenutno imaju 391 upisanog učenika.

Najavljuje da će, uz podršku Ministarstva obrazovanja ZDK-a i Pedagoškog zavoda, za učenike prva tri razreda od naredne školske godine uvesti i mogućnost cjelodnevnog boravka u školi, a što će biti velika olakšica za zaposlene roditelje te i prilika da učenici uspješnije savladaju nastavno gradivo.

- Politika ministarstva i Vlade za naredni period je da svi školski objekti uđu u projekt 'Energetske efikasnosti'. Na taj ćemo način imati značajne uštede u energentima, kako bi te uštede preusmjerili u nabavku udžbenika. To je opet druga politika ministarstva da svi učenici osnovnih škola u ZDK imaju besplatne udžbenike - kazao je resorni ministar Spahija Kozlić.

Navodi da će pokušati da u naredne četiri godine svi školski objekti budu utopljeni.

Osim sredstava Svjetske banke, koja je za utopljavnje škola u BiH osigurala dodatnih 20 miliona američkih dolara, ministar Kozlić dodaje da će uložiti i vlastita sredstva te sredstva od povrata PDV-a na kredite koje su ranije uzeli.

-ZDK je solventan i u stanju je da vraća uzeta kreditna sredstva. Jedna od glavnih politika je da svi školski objekti imaju adekvatne uslove da obavljaju nastavu - ističe Kozlić.

Na tom će planu, kazao je, zajednički raditi s UNDP-om, Caritasom, Svjetskom bankom te Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, koji je uz Svjetsku banku i Vladu ZDK-a, sudjelovao i u utopljavanju zeničke škole "Vladimir Nazor“.

Projekt utopljavanja te škole, na kojoj je zamjenjena vanjska stolarija i krov, zatim postavljena nova fasada, zamjenjeni termostatni ventili i dio rasvjete, ukupno je koštao 677.581 KM.

Doprinos ljepšem i funkcionalnijem izgledu škole dat će i đaci i roditelji, koji su na današnjem bazaru u školskom dvorištu gostima priredbe prodavali slatkiše i rukotvorine.

Energetika.ba / FENA