Energetika.ba
Zaštita okoliša

Općina Prozor-Rama ulaže 5 miliona maraka u 'Ekopark'

Autor: Energetika.ba
Općina Prozor-Rama ulaže 5 miliona maraka u 'Ekopark'

Općina Prozor-Rama u suradnji s Javnim komunalnim poduzećem "Vodograd" ulaže 5 milijuna maraka u "Ekopark".

"Ekoparku" koji se nalazi u Poniru, na izlazu iz Prozora prema Jablanici, izgrađena je sortirnica koja uskoro započinje s radom, a započinje se graditi i kompostana te kolektor otpadnih voda, objavili su iz Općine Prozor/Rama.

JKP "Vodograd" d.o.o. Prozor-Rama obavlja poslove upravljanja otpadom u Općini Prozor-Rama, kao i druge komunalne djelatnosti. Poduzeće prikuplja otpad na području grada i prigradskih naselja i pokriva 80 posto stanovnika općine. Rubni dio teritorije nije pokriven uslugom, a prema najavama iz tog poduzeća, i to bi se uskoro trebalo riješiti.

"Ono što je specifično za općinu Prozor Rama je veliko proširenje aktivnosti u smislu pokrivenosti uslugom prikupljanja i odvoza otpada s velikog dijela općine te utjecaj redovnog odvoza otpada na smanjenje broja divljih deponija, i to sa 127 zabilježenih 2012. godine na 13 koje su zabilježene 2019. godine. Pored toga, komunalno poduzeće uložilo je značajne napore kako bi saniralo veliki broj divljih deponija i spriječilo njihov ponovni nastanak", kazao je direktor JKP "Vodograd" Branko Burić.

JKP "Vodograd" sudjelovalo je u projektu "Prošireno prikupljanje otpada" s Fondom za zaštitu okoliša FBiH te je u vrijednosti od 25.000 maraka nabavljen 51 kontejner, koji su razmješteni u naseljima Rumboci, Varvara, Dobroša, Blace, Glibe, Ljubunci, Here, Uzdol, Ćališi, Paljike i Borovnica. Komunalno je, kako je istaknuto, iz vlastitih sredstava nabavilo još 7 kontejnera kako bi se pokrilo što veće područje općine.

"Ovim projektom omogućeno je poboljšanje i proširenje usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada na području općine Prozor-Rama, a sve u cilju zaštite okoliša i sprječavanja nastanka divljih deponija i neovlaštenog odlaganja otpada", kazao je voditelj projekta Mehmed Hero.

Dodao je kako je u 10 sela u kojima su postavljeni kontejneri obuhvaćeno oko 550 novih domaćinstava. Također su stvoreni uvjeti za zatvaranje 20 divljih deponija koje se nalaze gotovo u svakom potoku, kao i uvjeti za zaštitu voda, posebno vodozaštitnog područja izvorišta Krupić, gdje su se nalazile tri veće deponije i nekoliko manjih koje su sanirane.

Izgradnja sortirnice i selektivno prikupljanje otpada

JKP "Vodograd" d.o.o. u procesu je realizacije projekta "Formiranje zelenih otoka radi selekcije otpada na mjestu nastanka- nabavka i razmještaj kontejnera".

Predviđena je nabavka 58 kontejnera za 4 vrste otpada (plastiku, staklo, papir i organski otpad), odnosno formiranje 14 lokacija za selekciju otpada na mjestu nastanka.

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević kazao je kako je izgradnja sortirnica kapaciteta 3 t/h u završnoj fazi te da će se u njoj selektirati 8 vrsta otpada ( 40-80 posto otpada) dok će se preostali, organski otpad odlagati posebno.

"Uz sortirnicu ove godine je planirana izgradnja kompostane gdje će se dio otpada mljeti i posebnim tehnološkim tretmanom pretvarati u kompost. Osim toga bit će izgrađen i kolektor otpadnih voda i sve to će omogućiti nova radna mjesta na lokaciji Ekoparka. Do sada je Općina Prozor-Rama iz proračuna uložila oko 3 milijuna maraka, a ove godine će biti uloženo još 2 milijuna", dodao je Ivančević.

Izgradnjom sortirnice i kompostane stvaraju se uvjeti i za saniranje odlagališta „Duška kosa“ koje je u upotrebi preko 50 godina i koje ne zadovoljava uvjete sanitarnih odlagališta, naveli su iz općine.

Energetika.ba / FENA