Energetika.ba
Zaštita okoliša

Otvoreni Dani energetske učinkovitosti Grada Mostara

Autor: Energetika.ba
Otvoreni Dani energetske učinkovitosti Grada Mostara

Radionicom o planiranju energetske obnove javnih objekata Grada Mostara u petak su započeli Dani energetske učinkovitosti koje Grad Mostar organizira kao partner u provedbi projekta Interreg MED IMPULSE.

Radionica je pored predstavnika Grada Mostara okupila i predstavnike drugih općina, gradova, tehničkog osoblja, obrazovnih ustanova, sveučilišta, tvrtki koje se bave provedbom mjera energetske učinkovitosti BiH i regije, nevladinih udruga i druge.

- Tijekom radionice prezentirat ćemo alate koji su napravljeni kroz projekt MED IMPULSE, a riječ je o alatima koji nam omogućavaju učinkovito planiranje energetske obnove javnih objekata - izjavio je Feni uoči radionice voditelj projekta MED IMPULSE i koordinator projekta energetske učinkovitosti Grada Mostara Darko Knezović.

Pojasnio je kako je kroz navedeni projekt napravljena tipologija 75 javnih objekata Grada Mostara, odnosno detaljno je snimljeno njihovo energetsko stanje te prema modulu MED gradova napravljena energetska simulacija.

- Detaljno smo obradili te objekte i napravili tipološke vrste obnove koje, pored ostaloga, pokazuju koliki su utrošci energenata, koliko smanjenja štetnih emisija se napravi i kolika je ušteda u novcu u budućnosti - kazao je Knezović.

Napomenuo je kako se kroz radionicu žele animirati sve općine i gradovi iz BiH jer "svjesni smo da energetsko planiranje može biti učinkovito ako uključimo sve moguće razine od vlasti do građana".

U sklopu Dana energetske učinkovitosti Grada Mostara, a na tragu uspješne suradnje u provedbi projekata iz te oblasti, Lutkarsko kazalište Mostar izvest će 15. lipnja predstavu za djecu "Puna vreća želja", koja je i nastala u okviru provedbe projekta Interreg IPA CBC IRENE, kojeg također, uspješno sa svojim partnerima provodi Grad Mostar.

Predstava je već dobila niz priznanja, jako je dobro prihvaćena od publike i govori na zanimljiv način o zaštiti okoliša i provedbi jednostavnih mjera energetske učinkovitosti.

Nakon toga, 18. lipnja u hotelu Mostar planirano je održavanje završne konferencije projekta Interreg MED IMPULSE gdje su pozvani načelnici i gradonačelnici općina i gradova iz cijele BiH, kao i određeni predstavnici ministarstava.

Domaćin konferencija "Energetska obnova javnih zgrada: izazovi i perspektive" je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, a planirano je i kratko obraćanje premijera Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega.

Energetika.ba / FENA