Energetika.ba
Istraživanje

Ovo je 10 'najzelenijih' zemalja Evrope

Autor: Energetika.ba
Ovo je 10 'najzelenijih' zemalja Evrope
Foto: Ilustracija

Švedska kompanija Hemsol sprovela je istraživanje kako bi utvrdila koje su to "najzelenije" zemlje Evrope, a na prvom mjestu je Norveška.

Kako mnogi postepeno ulažu sve svesnije napore da putuju održivo, uvek je dobro znati koje destinacije takođe daju prioritet okolini. I da to bude malo jasnije, švedska solarna kompanija Hemsol je uradila istraživanje kako bi utvrdila koje su "najzelenije" zemlje Evrope.

Koristeći podatke Evropske agencije za životnu sredinu, projekta Odyssee-Mure i Energetskog instituta, kreirali su indeks koji uključuje faktore kao što su udio obnovljive energije, stope recikliranja i emisije CO2 kako bi otkrili koje su evropske zemlje "najzelenije".

Norveška se našla na vrhu liste. Uprkos relativno visokim emisijama CO2 po glavi stanovnika, veliki deo energije Norveške dolazi iz obnovljivih izvora. Štaviše, vlada zemlje posvećena je osiguravanju da zemlje u razvoju imaju pristup čistoj i održivoj energiji.

Na drugom mestu je Austrija, koja je postigla dobre rezultate zahvaljujući činjenici da ima najveći udio putničkog prometa u javnom prevozu u Evropi, a na trećem je Finska, koja je najavila Zakon o klimi koji je stupio na snagu u julu 2022. godine.

Rangiranje predstavlja potvrdu činjenice da je sjeverna Evropa posebno posvećena zaštiti životne sredine, a listu "najzelenijih" zemalja u Evropi čine:

  1. Norveška
  2. Austrija
  3. Finska
  4. Island
  5. Švedska
  6. Estonija
  7. Nemačka
  8. Luksemburg
  9. Švajcarska
  10. Slovenija