Energetika.ba
Zaštita okoliša

Pet osnovnih škola iz ZDK-a sudjeluje u mediteranskom energetskom projektu

Autor: Energetika.ba
Pet osnovnih škola iz ZDK-a sudjeluje u mediteranskom energetskom projektu

Pet osnovnih škola iz pet općina Zeničko-dobojskog kantona sudjeluje u IPA projektu Evropske unije "Transfer energetske efikasnosti u mediteranskim školama“ (TEESCHOOLS), koji za cilj ima širenje i promociju kod učenika, nastavnika i školskih struktura te izradu globalne strategije energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu.

-Da bismo ušli u Evropsku uniju, moramo ispuniti sve uslove koji se od nas traže, a jedan od njih je i poboljšanje energetske efikasnosti, odnosno smanjenje za 20 posto 'stakleničkih plinova' te više od 20 posto ušteda energije u javnim objektima - istakla je danas na promociji projekta koordinatorica Aida Redžić iz Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK-a.

Služba je jedan od 15 institucionalnih partnera ovog IPA projekta u kojem sudjeluje 15 mediteranskih zemalja, a Redžić dodaje da su do sada obavili pet audita u osnovnim školama "Alija Nametak" Visoko, "Muhsin Rizvić" Kakanj, "Kulin ban" Tešanj, "Hamza Humo" Zenica i "Žepče" u Žepču te imali eksterne treninge.

Do kraja godine planiraju u tih pet škola organizirati i otvorene dane te obaviti testiranje učenika kroz elektronske kurseve.

-U toku je priprema modula, sa 13 oblasti koje pokrivaju energetsku efikasnost. Imamo pozitivan primjer iz OŠ 'Kulin ban' iz Tešnja, gdje su implementirali solarne panele i već rade na uštedama, odnosno na aktivnostima energetske efikasnosti. Energiju koriste za zagrijavanje bojlera, da djeca stalno imaju toplu vodu, ali i za rad svih rasvjetnih tijela, koja su sve zamijenili i prilagodili - kaže Redžić.

Izrada energetskog audita ili barem početak rada na tom procesu, napominje Redžić, uslov je da sve škole i javni objekti urade do kraja 2019. godine.

-Tako da su ove škole iskoristile svoje pravo, uspjele su da dođu do energetskih audita i već su korak ispred svih drugih javnih objekata. Nadam se da će biti uzor za sve druge - ističe Redžić.

Energetika.ba / FENA