Energetika.ba
Zaštita okoliša

Počeo najveći globalni program za obrazovanje o okolišu 'Eko-škole' u BiH

Autor: Energetika.ba
Počeo najveći globalni program za obrazovanje o okolišu 'Eko-škole' u BiH

Dvadeset pet srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine dobilo je priliku da se uključi u međunarodni program "Eko-škole" - program edukacije u oblasti zaštite okoliša. Prvi informativni seminar o mogućnostima za učešće održan je danas u Sarajevu.

Program je usmjeren na unapređenje obrazovanja u oblasti zaštite okoliša u obrazovnim ustanovama (vrtićima, školama, fakultetima), u saradnji s općinama/gradovima, komunalnim preduzećima, civilnim sektorom, medijima i mladima.

"Eko-škole" treba da obrazuju nove generacije mladih, ekološki osviještenih, osnaženih i aktivnih u svojim zajednicama.

Program će trajati dvije godine, a škole će, da bi dobile prestižne zelene zastavice i formalni međunarodni status Eko-škole, morati realizirati metodologiju od sedam koraka, prema individualnom planu uz mentorstvo Munja Inkubatora.

Razvoj programa Eko-škole pomaže kompanija Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom.

- Današnji info seminar je prvi u nizu, jer je projekt dugoročnog karaktera i odvijaće se i u narednim godinama. Nadamo se da će našem pozivu odazvati se većina škola u BiH, te da će nam u realizaciji pomoći i sve relevantne državne i lokalne institucije, kao i kompanije iz realnog sektora koje imaju razvijen koncept društveno odgovornog poslovanja - kazao je stručni saradnik za reciklažu u Ekopaku Arman Šekerić.

Međunarodni program Eko-škole razvila je Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) 1994. godine, a danas se provodi u 67 država svijeta i 60.000 škola.

Od kraja 2018. godine BiH je dio ovog programa, a ovlašteni predstavnik za BiH je Inkubator društvenih inovacija Munja, koji već 18 godina radi na osnaživanju mladih u partnerstvu s više od 200 škola u svim dijelovima BiH, saopćeno je iz Ekopaka.

(FENA)