Energetika.ba
Zaštita okoliša

Počinje eko kampanja čišćenja rijeke Bosne

Autor: Energetika.ba
Počinje eko kampanja čišćenja rijeke Bosne

Organizacija za razvoj turizma regije Doboj (Rotor) sutra obilježava Svjetski dan voda započinjanjem tromjesečne eko kampanje u okviru projekta “Čista rijeka Bosna”, koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Eko kampanja se realizuje pod sloganom "Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja a ne zagađenja", a cilj kampanje je podizanje ekološke svijesti stanovništva i animiranje raspoloživih resursa u partnerskim gradovima za poboljšanje eko stanja u slivu, saopćeno je iz organizacije za razvoj turizma regije Doboj "Rotor".

Bit će održane i promotivne akcije čišćenja u partnerskim gradovima, a članovi udruženja, klubova i volonteri, očistiće dio planiranih lokacije od otpada i tako poslati poruku svojim sugrađanima da obrate pažnju na brigu o čistoći obala rijeke i životne sredine.

Jačanju ekološke svijesti kod učenika nižih razreda osnovnih škola doprinijet će podjela eko lenjira, koji će ih podsjećati na potrebno održavanje čistoće u prirodi i u naseljenim mjestima.

Nastavak kampanje će započeti promocijom eko filma koji se bazira na promotivnim akcijama čišćenja, porukama i iskustvima aktera projekta, predstavnika lokalnih uprava, udruženja, volontera, građana i putnika. Film će biti postavljen na društvenim mrežama projekta, web stranicama i portalima partnerskih gradova.

Tokom ljetne turističke sezone bit će postavljeni eko-turistički bilbordi uz glavnu saobraćajnicu u slivu rijeke Bosne. Time će biti omogućena dugoročna eko-turistička promocija područja u slivu, kako za domaće stanovništvo, tako i za veliki broj tranzitnih turista koji proputuju kroz područje tokom godine.

Završna faza kampanje će biti uvezivanje i promocija partnerskih lokalnih zajednica i udruženja, koji će nastaviti saradnju na poboljšanju ekološkog i turističkog imidža područja sliva i nakon završetka projekta.

Projekat “Čista rijeka Bosna” bazira se na identifikovanju i uklanjanju manjih nelegalnih odlagališta čvrstog otpada u gradovima i općinama koji se nalaze u dolini rijeke Bosne i uz glavnu putnu saobraćajnicu, kao i na animiranju stanovništva da doprinesu poboljšanju stanja životne sredine u slivu rijeke.

Glavni partner na projektu je JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a ostali partneri su gradovi i općine Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Projekt utiče na svijest javnosti o potrebi angažovanja raspoloživih resursa u cilju poboljšanja eko - turističkog imidža tranzitnih lokacija sliva, gdje tokom ljetne i zimske turističke sezone prođe više stotina hiljada stranih turista.

Energetika.ba / FENA