Energetika.ba
Zaštita okoliša

Potpisan 71 ugovor za projekte podizanja svijesti o oklišu u ZDK-u

Autor: Energetika.ba
Potpisan 71 ugovor za projekte podizanja svijesti o oklišu u ZDK-u

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas 71 ugovor za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu - LOT 3.

Sportska društva, obrazovne institucije, nevladine organizacije, medijske kuće i druga udruženja građana dobili su ukupno 81.500 KM za realizaciju projekata na podizanju svijesti o zaštiti prirode i ekološki prihvatljivog ponašanja.

-Ovo je nama već drugi projekt koji realiziramo tokom ove godine. Naš projekt koji nosi naziv 'Ekološka kultura kroz vršnjačku edukaciju”, u stvari je i kontinuiran proces rada na tom planu. Osim što ćemo u toku naše akcije “Zimovanje 2020” organizirati ekološke radionice, kroz koje će proći 100-njak djece, početkom marta iduće godine organizirat ćemo čišćenje izletišta Smetova - kaže Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenice.

Resorni ministar Arnel Isak naglasio je kako su potpisi ugovora nastavak aktivnosti tog ministarstva u cilju davanja podrške i animiranja zajednice na prevenciji i zaštiti okoliša.

-Ove organizacije ostvaruju kontakt i imaju priliku da utječu na svijest o ekološko prihvatljivom ponašanju na veći broj naših građana, posebno mladih koji jesu ciljna grupa. U toku ove godine, Ministarstvo je, putem Fonda za zaštitu okoliša, za realizaciju 17 programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša, odobrilo i uplatilo 900.000 KM gradovima i općinama u ZDK - kazao je Isak.

On je napomenuo kako su ovih dana uspješno okončali i dugogodišnju tendersku proceduru odabira isporučioca opreme za zbrinjavanje infektivnog otpada na području ZDK.

-Navedena oprema, u vrijednosti od oko 850 hiljada KM, bit će od velike pomoći svim zdravstvenim ustanovama u ZDK. Ona će im omogućiti pretvaranje infektivnog otpada u sterilisani komunalni otpad, koji se moći odlagati na komunalnim deponijama - istakao je ministar Isak.

Najavio je da će ta oprema uskoro biti isporučena u četiri zdravstvene ustanove na području ZDK-a.

Energetika.ba / FENA