Energetika.ba
Zaštita okoliša

Predan zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode

Autor: Energetika.ba
Predan zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode

Ekološka udruga "Majski cvijet" predala je Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode HNŽ-a.

Iz spomenute udruge podsjećaju da je lokalitet Bunskih kanala, koji se nalazi se u dijelu toka Neretve južno od Mostara, ranijom odlukom proglašen spomenikom prirode u ekološko-ribarskoj zoni, te traže hitno postupanje povodom predanog zahtjeva te da ih nadležno ministarstvo obavijesti o svim poduzetim postupcima u rješavanju ovog bitnog pitanja.

"Mi smo do sada dokazali da su u procesu izgradnje mHE na Bunskim kanalima načinjeni brojni propusti te smatramo da je od iznimnog značaja da se Bunski kanali upišu u registar zaštićenih dijelova prirode HNŽ-a kako bi se i na taj način konačno zaštitili od svih nedozvoljenih gradnji na ovom spomeniku prirode", izjavio je Oliver Arapović iz Ekološke udruge "Majski cvijet".

Odjel za urbanizam Grada Mostara nedavno je donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mini hidroelektrane na Bunskim kanalima, a na osnovu toga što je Ekološka udruga "Majski cvijet" dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju s 5000 potpisa građana protiv izgradnje dviju mini hidroelektrana.

Također, Kantonalni sud u Sarajevu ranije je donio presudu kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima.

Iz Ekološke udruge "Majski cvijet" poručuju kako će nastaviti borbu za zaštitu Bunskih kanala.

Energetika.ba / FENA