Energetika.ba
Zaštita okoliša

Predstavljeni pametni prozori koji sami provjetravaju prostorije

Autor: Energetika.ba
Predstavljeni pametni prozori koji sami provjetravaju prostorije

Na najvećem Svjetskom sajmu prozora, vrata i fasada u Nirnbergu proteklog vikenda promovisano je najnovije dostignuće u ovoj oblasti građevinarstva - pametni prozori Geneo Inovent sa automatskim ventilacionim sistemom.

Riječ je o prozoru koji provjetrava prostor i kada je zatvoren, a, istovremeno, smanjuje gubitak energije kao i emisiju buke.

Nakon pametnih telefona i televizora, na tržištu će, dakle sada biti dostupni i pametni prozori. Ova inovacija, proizvod je njemačke kompanije "Rehau", koja ih naziva prozorima budućnosti.

Prozor naizmjenično propušta zrak iz prostorije napolje, a svjež ubacuje u prostoriju i dodgrijava ga ili hladi ukoliko je temperatura napolju hladnija ili toplija od one koja je u prostoriji.

Zahvaljujući integrisanim senzorima koji mjere vlagu i sadržaj ugljendioksida u zraku, ovaj prozor samostalno odlučuje kada i kojim intenzitetom primjenjuje svoj ventilacioni sistem.

Pametni prozore sadrži i digitalnu zaštitu od sunca i pogleda, automatski se zatamni ukoliko se neko ispred zadržava duže od 30 sekundi, kojom se upravlja ne samo preko okvira već može i direktno preko prozorskog stakla osjetljivog na dodir.

Još jedan inteligentni dodatak je i alarmni siistem prozora čiji je cilj da i prije potencijalne upotrebe sile, provalnik bude upozoren automatskim spuštanjem roletne ili upućivanjem poziva za pomoć.

Ovaj sistem provjetravanja nagrađen je i nagradom "Plus x award" u kategoriji inovacija, kvaliteta, funkcionalnosti i ekologije.

Proizvođač je najavio da će ubrzo nakon sajamske prezentacije, ovi prozori biti dostupni na tržištu, na 170 lokacija u svijetu, gdje kompanija "Rehau" ima svoja predstavništva ili fabrike.

Rehau i u BiH od 2.000 ima svoje predstavništvo u Sarajevu, koje posluje sa više od 50 firmi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, tako da bi se pametni prozori uskoro mogli nabaviti i kod nas.

Energetika.ba / SRNA