Energetika.ba
Zaštita okoliša

Pregledi energetske efikasnosti za 14 zgrada na području Grada Zenica

Autor: Energetika.ba
Pregledi energetske efikasnosti za 14 zgrada na području Grada Zenica

Gradska uprava Zenice, podržana od Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, izradila je detaljne energetske preglede za 14 objekata na području Grada te ih podijelila direktorima javnih ustanova i predstavnicima zgrada.

Zenica je od Fonda okoliša FBiH dobila 20.000 KM, a sam Grad je uložio dodatnih 26.683 KM za izradu audita za devet javnih i pet privatnih zgrada.

-Omogućili smo za ovih 14 subjekata da mogu aplicirati za sredstva za "utopljavanje“. Pozivam vas da s ovim auditima konkurišete na javne pozive za obnovu. Grad će sufinansirati dio tih troškova. Mi smo već aplicirali za Dom mladih i Dom armije, gdje želim da smjestim na jedno mjesto RTV Zenica - najavio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Podsjetio je da su i prošle godine izdvojili novac i za utopljavanje privatnih zgrada, za što su u omjeru pola-pola učestvovali Grad i vlasnici stanova u pet zgrada. Ove su godine osigurali dodatnih 250.000 KM za projekte utopljavanja, ali je malo veća potražnja bila pa su, kaže Kasumović, uložili 280.000 KM da bi grad izgledao ljepše.

-Ove ćemo godine postaviti termo izolaciju i nove fasade na pet zgrada te na devet zgrada zamijeniti azbestne krovove, da bi bio zdraviji i bolji život - kazao je Kasumović.

(FENA)