Energetika.ba
Zaštita okoliša

Prikupljanje staklene ambalaže na području Novog Travnika

Autor: Energetika.ba
Prikupljanje staklene ambalaže na području Novog Travnika

Javno komunalno poduzeće „Vilenica-Čistoća“ u saradnji sa Ekopakom i Općinom Novi Travnik provodi akciju prikupljanja staklene ambalaže.

Akcija pod nazivom „Ne dvoji – odvoji“, će biti realizirana tokom maja i juna, a na 24 predviđene lokacije postavljeni su kontejneri zapremine 5m3 u koji će stanovnici moći odlagati svoju staklenu ambalažu.

Iz Ekopaka su pozvali sve stanovnike Novog Travnika da se u što većem broju odazovu toj akciji, da skupe sve staklene boce i tegle koje čuvaju u svojim ostavama i podrumima, a koje više neće upotrebljavati i donesu ih na utvrđene lokacije u Planu prikupljanja.

Prema podacima Ekopaka iz izvještaja za 2019. godinu JKP "Vilenica-Čistoća" je najbolje na području Srednjobosanskog kantona po količinama prikupljenog stakla u 2019. godini.

Iz Ekopaka ističu kako zbog toga daju punu podršku upravi i radnicima tog komunalnog poduzeća da smanje količinu komunalnog otpada koji odlažu na deponiji Mošćanica i da istovremeno što veća količina završi u sistemu reciklaže ambalažnog otpada.

Ekopak je neprofitna kompanija osnovana 2011. godine s ciljem da u ime svojih klijenata proizvođača ambalaže, uvoznika, punilaca, distributera i trgovaca, preuzme odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u Federaciji BiH.

Energetika.ba / FENA