Energetika.ba
Zaštita okoliša

Primjenom koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja do čistijeg zraka

Autor: Energetika.ba
Primjenom koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja do čistijeg zraka

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) omogućio je stanovništvu da uz interaktivni sadržaj, danas u Sarajevu u okviru Urban led projekta, saznaju o važnosti zaštite okoliša i kako to promjenom svojih navika mogu doprinijeti smanjenju zagađenja i čistijem gradu.

Voditeljica Projekta uime UNDP-a Andrea Muharemović kazala je novinarima da se radi o kampanji s fokusom na smanjenje zagađenja, poboljšanje energetske efikasnosti.

- Svako od nas može poduzeti jednostavne mjere štednje vode, struje ili goriva, smanjiti vožnju automobilom i više koristiti bicikle, vozila javnog gradskog saobraćaja ili jednostavno hodati. Kad bi svi ljudi poduzimali takve mjere bilo bi rezultata - naglasila je.

U simboličnom kvizu stanovništvu su postavljali pitanja iz oblasti energetske efikasnosti, zaštite okoliša i upravljanje otpadom. Tačan odgovor omogućio im je da zavrte 'kolo sreće' i dobiju simbolične nagrade.

Utjecaj svakog od nas na okoliš predstavlja se tzv. karbonskim otiskom, koji se izračunava pomoću formule u koju ulaze podaci o potrošnji energije i navikama. Pokazuje koliko, svako od nas, u svakodnevnom životu utječe na klimatske promjene. Karbonski otisak postavljen je i danas u štandu na Trgu Djece Sarajeva, za potrebe kampanje.

Projekt 'Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja (Urban led) finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a cilj je investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u BiH kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih gasova.

Projekt se realizira u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma te Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS i Fondom za zaštitu okoliša FBiH.

Današnji događaj upriličen je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. juna, koji je ove godine posvećen temi zagađenja zraka.

Energetika.ba / FENA