Energetika.ba
Zaštita okoliša

Projektom 'My Green Network' učenici medresa u BiH realizirali osam društveno korisnih projekata

Autor: Energetika.ba
Projektom 'My Green Network' učenici medresa u BiH realizirali osam društveno korisnih projekata

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je uz podršku Ureda Evropske unije u BiH uspješno realizirala projekt „My Green Network“ za učenike šest medresa u BiH.

Svoje čvrsto opredjeljenje ciljevima projekta mladi su pokazali kroz implementaciju osam odabranih projekata manjeg obima koje su lokalne zajednice prepoznale krajnje društveno korisnim.

Zamjenik reisu-l-uleme Enes Ljevaković izrazio je zadovoljstvo što učenici medresa učestvuju u zajedničkom projektu Islamske zajednice i Delegacije EU u BiH.

- Svjedoci smo krize u očuvanju zaštite prirode i prirodnih ljepota. Projekti koji su radili učenici su mali koraci ali u pravom smjeru – kazao je Ljevaković.

Naš cilj je, dodao je, da se prirodni resursi koriste ali na način da se očuvaju ekosistemi, prirodne ljepote, a Islamska zajednica u BiH snažno stoji iza te ideje.

Ljevaković je izrazio nadu da je to samo prvi korak u produbljivanje saradnje i partnerstva s Evropskom unijom na sličnim projektima.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Islamskom zajednicom na projektu.

- Kroz projekt smo mladima uspjeli prenijeti određena znanja, vještine, ali i podići svijsti o izuzetno važnoj temi za budućnost čovječanstva. Projekt je obuhvatio veliki broj lokalnih zajednica, a u tome EU vidi potencijal za širu saradnju – rekao je Ellero.

Učenici medresa su implementirali društveno korisne projekte. Na izletištu Rujište postavljena je dvojezična info tabla o biološkoj raznolikosti prostora, o zaštićenim endemičnim vrstama biljaka koje su izložene uništavanju.

U Travniku je organizirana akcija čišćenja rijeke Lašve, a u kompleksu Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu postavljena je solarna klupa koja će biti na raspolaganju učenicima i posjetiteljima kao mjesto za odmor, ali i obnovljivi izvor energije.

U Cazinu su učenici realizirali projekt „Green School“ - postavljene su kante za razvrstavanje plastičnog i papirnog otpada, a škola će od sada imati i parking za bicikla.

S projektom 'Zeleni otok' u Visokom učenici su pored kanti za razdvajanje otpada u učionicama, u dvorištu svoje škole postavili i reciklažni kontejner kojeg su ukrasili različitim biljakama.

Problem nedostatka parking mjesta za bicikle u Tuzli učenici medrese su riješili projektom 'Let's Cycle' - napravili su mrežu parkinga ili stalaka za bicikla ispred 20 tuzlanskih džamija, promovirajući tako i mobilnu održivost i ekološki transport u gradskoj jezgri Tuzle.

Također, nabavljena su i četiri bicikla koja će biti na raspolaganju učenicima Medrese u dvorištu te škole, a projektom uštede energije sve sijalice u školi zamijenjene su LED rasvjetom.

Učenik Behram-begove medrese Ahmed Avdibašić kaže da je uživao radeći na projektu, a cilj svih njihovih projekata, kako je rekao, bio je podizanje svijesti mladih, ali i starijih, o važnosti očuvanja okoliša i zaštiti čiste ekološke sredine.

Projekt „My Green Network“ predstavlja nastavak saradnje Islamske zajednice i Ureda Evropske unije.

(Energetika.ba / FENA)