Energetika.ba
Podaci Met Office-a

Prošla godina druga najtoplija zabilježena u Velikoj Britaniji

Autor: Energetika.ba
Prošla godina druga najtoplija zabilježena u Velikoj Britaniji
Prošla godina druga najtoplija zabilježena u Velikoj Britaniji / LSE

Prošla godina je bila druga najtoplija zabilježena u Velikoj Britaniji, prema privremenim podacima Met Officea, piše BBC.

To je stavlja odmah iza 2022. godine, koja je zabilježila prosječnu temperaturu od samo 0,06C višu.

I za Wales i za Sjevernu Irsku, 2023. je bila najtoplija godina u historiji.

Kako prenosi BBC, Nacionalna meteorološka služba saopćila je da su klimatske promjene učinile visoke temperature "značajno vjerovatnijim".

Viši naučnik iz Met Officea Mike Kendon rekao je: "Zapažanja klime u Velikoj Britaniji su jasna. Klimatske promjene dugoročno utiču na temperaturne rekorde u Velikoj Britaniji, a 2023. je još jedna vrlo topla godina.

"Iako će naša klima ostati promjenjiva, sa periodima hladnog i vlažnog vremena, ono što smo primijetili tokom posljednjih decenija je pad niza visokih temperaturnih rekorda."

Ljeto u Velikoj Britaniji obeilježili su najtopliji juni i zajednički najtopliji septembar u historiji, sa temperaturama preko 33 stepena.

Velika Britanija ima neke od najstarijih temperaturnih rekorda na svijetu. Serija temperatura u centralnoj Engleskoj koju vodi Met Office seže do 1659. godine.

Uprkos uzastopnim najtoplijim godinama u historiji, vladu su u julu upozorili njeni savjetnici da ostavi Veliku Britaniju nespremnom za klimatske promjene. U 2022. godini prijavljeno je oko 3.000 smrtnih slučajeva više od prosjeka u starijim od 65 godina i 20% operacija je otkazano.

U utorak je Doug Parr, politički direktor Greenpeace-a UK, rekao da će nedavne akcije premijera Rishija Sunaka po pitanju klimatskih promjena samo pogoršati njihov utjecaj.

"Zvona za klimatski alarm zvone, ali Sunak ima prste u ušima.

"Najnoviji planovi našeg premijera sastoje se od povećanja bušenja nafte i gasa u Sjevernom moru i odlaganja ključnih politika koje bi smanjile emisije iz automobila i stambenih objekata - ili ih ukinule potpuno."

Glasnogovornik vlade je rekao: "Posvećeni smo rješavanju klimatskih promjena ispunjavanjem naših neto nultih ciljeva i međunarodnih obaveza, a sve bez stavljanja nepotrebnog tereta na porodice."

Prosječne padavine prošle godine također su porasle, za 11% u Velikoj Britaniji, ali za više od 20% u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj.

Naučnici predviđaju da će Velika Britanija doživjeti toplija, sušnija ljeta i toplije, vlažnije zime zbog klimatskih promjena. Kako se zrak zagrijava, on može zadržati više vlage, što rezultira povećanim padavinama.

Rekordne temperature u Velikoj Britaniji zabilježene su i širom svijeta. Bilo je šumskih požara u Grčkoj, Tunisu i Havajima, istorijski visokih temperatura mora u Atlantiku, rekordne sezone požara u Kanadi i zabrinjavajuće niske temperature morskog leda na Antarktiku.

Očekuje se da će u januaru Copernicusova služba za klimatske promjene potvrditi da je 2023. bila najtoplija godina na svijetu. Iznad prosječne temperature vjerovatno su velikim dijelom uzrokovane klimatskim promjenama, ali i prirodnim vremenskim fenomenom El Niño.

Tokom događaja El Niño, vjetrovi u istočnom Pacifiku slabe, držeći tople vode bliže površini i šaljući ih na istok. Ovo oslobađa više toplote u atmosferu, stvarajući topliji i vlažniji vazduh.

Ne zna se sa sigurnošću koliko će El Niño trajati, ali se očekuje da će trajati do prve polovine ove godine. Ovo će vjerovatno također učiniti 2024. najtopliju u svijetu i pogurati svijet preko ključne prekretnice zagrijavanja od 1,5 C.

Dostizanje praga značilo bi da je svijet u prosjeku topliji za 1,5 C nego što je bio u kasnim 1800-im, kada su emisije fosilnih goriva iz industrijalizacije zaista počele da rastu.

Cifra od 1,5C postala je simbol globalnih pregovora o klimatskim promjenama. Zemlje su se složile da "nastave napore" da ograniče porast globalne temperature na 1,5C prema Pariskom sporazumu iz 2015. godine.