Energetika.ba
Beč

Prvi klimatski bijenale: Nova fabrika obradom otpada razvija materijale za arhitekturu i dizajn

Autor: Energetika.ba
Prvi klimatski bijenale: Nova fabrika obradom otpada razvija materijale za arhitekturu i dizajn
Ured grada Beča

U sklopu prvog bijenala posvećenog klimatskim promjenama koji se trenutno održava u Beču, pokrenut je rad prve bio fabrike.

Radi se o inovativnom proizvodnom pogonu koji koristi otpad i neiskorištene resurse grada kako bi u urbanoj sredini razvio nove materijale za arhitekturu, dizajn i industriju, saopćio je Ured grada Beča u Sarajevu.

Ovaj projekat predstavlja pilot inicijativu Bečke poslovne agencije (Vienna Business Agency), multidisciplinarnog studia LUMA koji se bavi istraživanjem, dizajnom i inovacijama u oblasti održivog razvoja te Tehničkog univerziteta u Beču, a inspirisan je bioregionalnim dizajnom. Biofabrique Vienna se predstavlja kao revolucionarni koncept proizvodnje koji istovremeno smanjuje otpad i generiše nove materijale koji se mogu koristiti u različitim industrijama, postavljajući temelje za inovacije i održiv razvoj.

Tokom 100 dana trajanja bijenala koji kombinuje umjetnost sa klimom, projekat će pratiti bogat program koji uključuje predavanja, diskusije i simpozijume. Posjetioci mogu pratiti napretke u razvoju materijala: od analize sirovina do razvoja novih građevinskih materijala, inovacija materijala je opipljiva.

Prvi rezultati ovog projekta se očekuju već tokom trajanja bijenala. U septembru će se dio centralnog objekta poznatog festivala dizajna Vienna Design Week izgraditi sa materijalom proizvedenim u ovoj fabrici.

Interesovanje za ovu fabriku je veliko, jer ona neće samo proizvoditi materijale za arhitekturu i dizajn, već će razvijati i modele za cirkularnu ekonomiju u industrijskoj proizvodnji. Biofabrique Vienna će koristiti velike količine iskopina iz projekata javnog prevoza poput zemlje, kamenja i sličnih materijala koji se uklanjaju tokom građevinskih radova te nove materijale razvijati u saradnji sa vodećim proizvođačem opeke u svijetu Wienerberger AG.

Učesnici će tokom trajanja festivala kroz radionice i predavanja raditi na novim idejama i procesima za dobijanje materijala. Pored industrijske proizvodnje, fokus će biti i na tekstilu i hran, saopćeno je.